Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Semesterö där män är portförbjudna öppnar i Ekenäs skärgård

Från 2018
Uppdaterad 09.02.2018 16:05.
En lyxig stuga med öppen dörr och vy över havet.
Bildtext Kvinnor ska kunna leva ett gott liv på ön i Ekenäs skärgård.
Bild: Catherine Aeppel

En lyxig semesterö utan störande sällskap av testosteronstinna män öppnar i sommar i Snappertuna i Ekenäs skärgård.

Meningen är att kvinnorna ska kunna fokusera på sig själva utan att bli distraherade av män.

Det är den amerikanska entreprenören Kristina Roth som har köpt ön i Ekenäs skärgård för att skapa en oas för kvinnor. Där ska de erbjudas upplevelser utan bli distraherade av en massa testosteron.

Män ger en störande effekt

Kristina Roth har byggt upp konceptet SuperShe - superkvinnan. Det är ett kollektiv som erbjuder ett nätverk för kvinnor runt om i världen.

I en intervju för den amerikanska tidningen New York Post säger Roth att närvaron av män lätt kan ge en störande effekt. Det här upplevde hon speciellt då hon var på styrkegivande semestrar i Kalifornien.

- Där det finns snygga män sätter kvinnor på läppstift, säger hon.

Kärleken ledde till Finland

Kristina Roth hittade till Finland då hon förälskade sig i finlandssvenska Benny Smeds. Hans föräldrar äger en ö i Ekenäs skärgård.

- Föräldrarna sade till mig att grannön var till salu, säger Roth till New York Post.

Visa inlägget på Facebook

Först var hon inte intresserad av ön eftersom hon nyss hade köpt mark på Turks- och Caicosöarna i Västindien.

Men när hon såg skärgårdsön blev hon förälskad i den, som hon kallar en utopi i trä. Där vill hon nu erbjuda en livsstil som fokuserar på att leva ett gott liv.

Plats för tio gäster - grundpriset är tusentals euro

Kristina Roth och Benny Smeds började bygga upp semesterbyn ute i Ekenäs skärgård i september. För tillfället finns det fyra stugor på ön och tio personer kan övernatta där.

Meningen är att det ska byggas några stugor till så att flera kvinnor kan vistas på semesterön.

- Utgångspriset för en veckas vistelse på ön är flera tusen euro. I det priset ingår all service, mat och en del program, berättar Benny Smeds.

Under sin vistelse kan man ta del av olika program som skräddarsys för den enskilda gästen. Priset varierar sedan beroende på vilket program man önskar.

Medlemsskap krävs

I juni och juli är ön i öppen för medlemmar i nätverket SuperShe som Kristina Roth har skapat. I augusti är det meningen att ön också är tillgänglig för andra kvinnor, säger Benny Smeds.

Kristina Roth håller som bäst på och tar emot bokningar och besvarar dem. Intresset har varit stort, säger Benny Smeds.

En orsak till det stora intresset är säkert att ön för enbart kvinnor har fått väldigt stor uppmärksamhet i utländsk media.

Det är den amerikanska tidningen New York Post som har intervjuat Kristina Roth. Artikeln har sedan citerats i många andra medier runt om i världen.

Hoppas Raseborg taggas mycket

För Raseborgs del är det en lottovinst att Kristina Roth vill etablera sin semesterö för kvinnor just här.

- Det är häftigt att det etableras ett helt nytt koncept som mig veterligen inte finns i Finland, säger Martina Österberg som är turistsekreterare i Raseborg.

Nyheten om semesterön där män är portförbjudna har fått väldigt stor spridning runt om i världen. Även om Raseborg inte ännu nämns specifikt i de internationella medierna kan SuperShes internationella profil erbjuda oss ovärderlig synlighet, säger Martina Österberg.

En udda etablering som ger mervärde

Hon hoppas att de kvinnor som besöker kvinnoön i Ekenäs skärgård ska bli fina ambassadörer för Raseborg, till exempel genom att berätta om platsen för vänner och bekanta och lägga upp bilder på sociala medier med hänvisning till Raseborg både genom platsbestämning och hashtags.

- Varje människa som åker hem härifrån och berättar något positivt om Raseborg är guld värd. I dag finns det dessutom många som använder t.ex. Instagram som referens då de planerar sin nästa resa.

- Varje hänvisning till Raseborg och Ekenäs skärgård kan ge oss nya besökare, fortsätter hon.

Artikeln uppdaterades 9.2 klockan 8:38 med preciserade citat av turistsekreterare Martina Österberg.

Diskussion om artikeln