Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Så syr du en handväska av en gammal läderjacka

Från 2018
Uppdaterad 09.02.2018 16:09.
Detaljer av en svart läderhandväska med fransar.
Bildtext Fransar och lakskinnsdetaljer sätter karaktären på den här handväskan av återvunnet läder.
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Gamla läderjackor är perfekta att återanvända. De säljs oftast för en liten peng på loppmarknader och second handaffärer och de går relativt lätt att tvätta.

De flesta vanliga symaskiner klarar dessutom av att sy i läder bara det inte är för tjockt. Så att sy en egen läderväska är inte så komplicerat.

Efter en runda på några återvinningscentraler, loppmarknader och kanske en järnhandel borde du ha hittat allt du behöver.

Annakaisa Kilpinen håller workshoppar och bloggar om återanvändning och har stor erfarenhet av läderåtervinning. Här kan du läsa mera om hennes tips på hur man tvättar läder och var det lönar sig att leta efter läder att återvinna.

Vill du själv sy en läderhandväska kan du följa Annakaisa Kilpinens instruktioner:

Du behöver:

 • en gammal läderjacka
 • tyg till foder (om jackan saknar foder eller det är i dåligt skick)
 • läderbälte till axelremmen
 • material som inte töjer, t.ex. ett återvunnet nyckelband
 • dragkedja (det går bra att återanvända en gammal)
 • skärmatta eller stort skärbräde
 • rullkniv
 • linjal
 • tunn, dubbelhäftande transparent tejp (blir endast som en limhinna när man fäster den) eller textillim
 • små pappersklämmor
 • håltagare
 • fyra metallnitar (10 mm)
 • två karbinhakar eller metallöglor (25 mm)
 • symaskin
 • pressarfot med teflon (alternativt kan man sätta bakplåtspapper mellan lädret och pressarfoten)
 • symaskinsnål för läder
 • symaskin
Ett pysselbord med läderbitar som skurits ur en gammal skinnjacka, en linjal av metall och en rullkniv.
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Gör så här:

1. Sprätta upp läderjackans sömmar. Ta också tillvara fodret om du vill återanvända det. Mindre läderstycken som eventuella muddar, manschetter och krage kan man använda till tofsar, smycken eller dekorationer.

2. Klipp ut två lika stora rektanglar av lädret till väskans fram- och bakstycke, samt två lika stora delar till fodret. Räkna med 1 cm sömsmån. Klipp en lädertamp som är lika bred som dragkedjan och 4 cm lång.

3. Ett läderbälte är stadigt och bra att använda till axelrem, men om du inte har ett bälte som passar går det bra att klippa till en ca 2,5 cm bred och 110 cm lång läderremsa ur jackan.

4. Sy formveck i nedre hörnen på väskans fram- och bakstycke samt i fodret. (Det gör att väskan får en större volym.)

5. Vill du ha en (eller flera) innerfickor klipper du till fickan, fållar den övre kanten och viker in kanterna och syr fast fickan i fodret.

6. Sy fast önskade dekorationer eller fickor på väskans fram- eller/och bakstycke.

7. Om du vill ha fransar på handväskan så klipper du en läderbit som är 2 cm smalare än väskans fram- och bakstycke (du behöver nämligen ingen sömsmån för fransarna).

Längden på läderbiten går att variera - du kan till exempel ha flera fransrader som överlappar varandra eller en enda lång fransrad som är några centimeter längre än väskan.

Rita en stödlinje som går ca 1,5-2 cm från kanten och klipp eller skär ca 0,5 cm breda fransar från stödlinjen ut till kanten.

Tryck linjalen ordentligt mot lädret då du skär, lädret har en tendens att halka iväg då du skär.

Fäst fransen med tunn dubbelhäftande tejp eller textillim på väskans framstycke, ca 3 cm från öppningen. Sy fast fransen.

8. Klipp till dragkedjan så den är 6 cm kortare än väskans fram- och bakstycke. Sy fast den lilla lädertampen i änden av dragkedjan som stopp och en snygg detalj.

Om du använder en dragkedja i metall, sy försiktigt över den med maskinen, driv den för hand så att nålen hittar sin väg mellan metalldelarna, annars kan nålen gå av.

9. Sy fast dragkedjan mellan fodret och väskan i övre kanten. Använd pappersklämmor för att hålla ihop de olika delarna (istället för knappnålar som gör hål i lädret). Sy en sticksöm längs kanten på dragkedjan på väskans rätsida.

10. Sy ihop väskans fram och bakstycke med rätsidorna mot varandra. Här kan du också använda pappersklämmor för att hålla ihop arbetet.

Har du fransar på väskan kan du knyta ihop dem i en stor knut, så riskerar du att inte sy fast dem i sidosömmarna. Sy ihop foderdelarna med varandra, men lämna en ca 10 cm lång öppning i botten. Vänd väskan till rätan och sy fast botten på fodret för hand.

En svart läderhandväska med fransar som lutar mot en rosa sammetskudde.
Bild: Yle/Minna Mäkelä

11. Gör axelremmens fästen. Klipp till två läderremsor som är 3 cm breda och 8 cm långa. Klipp till två 8 cm långa remsor av ett material som inte töjer, till exempel av ett nyckelband. Det behövs för att göra läderremsorna stadigare.

Vik läderremsorna runt stödmaterialet, använd dubbelsidig tejp eller textillim för att fästa ihop dem. Sy en sticksöm längs med kanterna.

Nu har du två stadiga läderremsor för att kunna fästa axelremmen i väskan. Vik remsorna ca 1 cm i ena kanten och gör ett hål som går igenom vikningen med håltargaren. Gör också hål i den andra änden av remsorna.

Trä remsorna i en metallögla eller karbinhake och nita fast remsorna i vardera kanten av väskan där axelbandet ska ha sina fästen.

12. Klipp eller skär en 1 cm bred remsa av läderbältet till axelrem. Måtta på dig själv hur långt axelband du vill ha, vårt riktmått är 110 cm. Vik upp ca 2 cm av axelbandet i vardera ände och gör hål med håltagaren för nitarna. Nita fast axelremmen i metallöglorna eller karbinhakarna.

En öppnad handväska.
Bild: Minna Mäkelä / Yle

13. Om du vill kan du ännu göra en tofs eller en lädertamp till dragkedjans löpare. Nu är väskan klar. Glöm inte att då och då smörja in den med till exempel bivaxolja så kan väskan ärvas i många generationer.

På Annakaisa Kilpinens blogg "Tuunausta ja tekeleitä" och instagramkonto @tuunaajamutsi hittar du mera tips på hur du kan återvinna läder, samt en hel del annat kreativt återvinningspyssel.

En svart läderhandväska med fransar som hänger mot en grön yllekappa.
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln