Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Revolutionens döttrar" för en tyst kampanj mot att kvinnor i Iran tvingas bära slöja

Från 2018
Uppdaterad 09.02.2018 19:47.
Iranska kvinnor med olika typers slöjor
Bildtext Iranska kvinnor med olika typers slöjor
Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Allt fler iranska kvinnor vågar bryta mot landets obligatoriska hijab-lagar. De ställer sig helt enkelt på öppen gata och tar av sig sina slöjor.

Enligt polisen har 29 kvinnor gripits under den senaste tiden för att ha gjort civilt motstånd mot den allt mer impopulära slöjlagen.

Enligt iransk lag måste alla kvinnor bära slöja på offentliga platser.

Brett motstånd mot tvånget

Enligt olika undersökningar motsätter sig merparten av befolkningen det lagstadgade tvånget. En del av motståndarna skulle själva visserligen välja att bära slöja om det var frivilligt, men de vill inte att kvinnor tvingas till det.

- De anser att staten inte ska lägga sig i huruvida kvinnor bär slöja eller inte - det ska varje kvinna bestämma själv, säger iranska Sholeh Irani, som har bott i Sverige i 30 år.

Sholeh Irani
Bildtext Sholeh Irani
Bild: Yle / Sholeh Irani

Irani är redaktör på den obundna nättidningen Feministiskt perspektiv. Tidningen hänvisar till en statlig studie som hävdar att hela 78,3 procent av iranierna inte stöder slöjtvånget.

Lite lösare tyglar

I praktiken har regimen mjuknat en del under de senaste åren. Kort efter att polisen hade meddelat att 29 kvinnor hade gripits för att ha trotsat slöjtvånget offentliggjorde president Hassan Rouhanis administration en rapport, som slår fast att bara 40 procent av Teheranborna stöder slöjtvånget.

Enligt rapporten har Teheranbornas stöd för slöjtvånget minskat betydligt under det senaste decenniet.

Det verkar ändå inte bekomma landets religiösa ledare. För dem är slöjtvånget en viktig symbol och en grundläggande del av deras identitet.

Irans president Hassan Rouhani
Bildtext Irans president Hassan Rouhani
Bild: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

President Rouhani har också tidigare, till exempel i The Telegraph uttalat sig kritiskt om lagen.

Folk är inte rädda längre

Den nya antislöjvågen startade kort före årsskiftet - strax innan de landsomfattande regimkritiska demonstrationerna började.

Till en början var protesterna riktade mot den förda ekonomiska politiken, men sedan blev de allt mer politiska till sin karaktär.

- De här två proteströrelserna stöder varandra bland annat så att slöjmotståndet har blivit mer kollektivt, säger Sholeh Irani.

Men motståndet mot hijablagen är gammalt - faktiskt snart 40 år gammalt.

Många kvinnor har bara lite tyg på håret

Sholeh Irani

Irani var själv med när tiotusentals kvinnor protesterade mot lagen då den infördes i samband med den iranska revolutionen år 1979.

Irani tror att den senaste tidens protester kan påverka läget och de förbud som regimen tror sig ha kontroll över. Attityderna i delar av samhället har redan förändrats.

Iranska kvinnor som tar mindre bokstavligt på slöjtvånget
Bildtext Iranska kvinnor som tar mindre bokstavligt på slöjtvånget
Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

- Slöjbruket i dag är ofta i praktiken närmast en parodi på lagen om slöjtvång. Många kvinnor har bara lite tyg på håret, säger Irani, men hon tillägger att till exempel kvinnliga anställda inom den offentliga sektorn måste följa lagen noggrant.

"Revolutionens döttrar" är modiga kvinnor

Att de protesterande kvinnorna kallas revolutionens döttrar hänger samman med att en del av dem har slitit av sig slöjorna på Revolutionsgatan i centrala Teheran.

- Deras tysta blixtaktioner kräver stort mod. De får ofta dryga böter och kan få upp till två månaders fängelsestraff, säger Irani.

Narges Hosseini strax innan hon greps
Bildtext Narges Hosseini strax innan hon greps
Bild: Narges Hosseini

Irani nämner Narges Hosseini som greps av polisen efter att ha tagit av sig slöjan på Revolutionsgatan i slutet av januari.

Polisen vill uppenbarligen använda henne som avskräckande exempel eftersom det krävs en ovanligt stor summa som borgen för att tillfälligt släppa henne ur häktet.

Enligt Irani har Hosseini helt enkelt inte råd med dylika summor.

Spännande internationell kvinnodag

Anhängarna av slöjtvånget har försökt förringa protesterna som barnsliga aktioner, men det är långt i från sanningen.

- Slöjprotesterna är viktiga manifestationer för att kvinnor själva vill bestämma över sina kroppar. Det handlar om mycket mer än en bit tyg på kvinnornas huvuden! Det vet också prästerskapet mer än väl, konstaterar Sholeh Irani.

Hon och andra aktivister väntar med spänning på hur den internationella kvinnodagen i mars kommer att förlöpa i Iran.

Diskussion om artikeln