Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors får fler boendeparkeringar - parkering dygnet runt kräver tillstånd

Från 2018
Uppdaterad 08.02.2018 16:44.
Biljettautomat för parkering i Helsingfors.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Boendeparkeringarna i Helsingfors ska utvidgas till Munkshöjden, Näshöjden, Södra Haga och Stenhagen. Invånarna har ändå rätt att säga sitt om planerna.

Förändringen innebär att parkeringen längs med gatan kommer att kräva ett parkeringstillstånd. Staden hoppas införa de nya reglerna från och med hösten.

Utan parkeringstillstånd är det tillåtet att parkera i fyra timmar klockan 8-20. En del parkeringsplatser utan begränsningar kommer ändå att bevaras och under veckosluten är parkeringstiden obegränsad.

- Förhoppningen med de nya reglerna är att kunna minska mängden bilar som är i långtidsförvar längs gatorna och därmed underlätta snöröjningen under vintern. Vi vill också att det ska finnas tillräckligt med plats för de som bor på området genom att minska antalet arbetsresenärer som parkerar där, säger trafikingenjör Juha Hietanen på stadsmiljösektorn i Helsingfors.

Företag på områden som påverkas av förändringarna kommer att kunna ansöka om företagsparkering, som ger rätt att parkera på boendeparkeringsplatser.

Tas upp i nämnden i april

Enligt planerna kommer parkeringstillståndet att kosta 12 euro i månaden och kunna köpas från och med hösten.

Stadsmiljönämnden ska ta upp frågan under våren och invånarna har möjlighet att kommentera planerna fram till 26 februari.

Det finns även planer på att utvidga parkeringssystemet till Gumtäkt, Majstad och Kottby.

Boendeparkeringar finns redan bland annat på Drumsö och i Munksnäs.

Korrigering 8.2.2018 kl. 16.44 Namnet Stenhagen korrigerat i ingressen.