Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finlands förslag om att sluta ställa om klockan går framåt - kommissionen utreder om hela EU kunde slopa sommartiden

Från 2018
Uppdaterad 09.02.2018 10:34.
Klocka.
Bild: All Over Press

EU-parlamentet har röstat för att utreda om man kan slopa skild sommartid och vintertid. Finland har drivit frågan i EU.

En klar majoritet av ledamöterna i Europaparlamentet röstade för att låta EU-kommissionen göra en grundlig utvärdering av fördelar och nackdelar med den återkommande tidsomställningen till sommartid och vintertid (eller normaltid som det också kallas).

Det betyder ett litet steg framåt för den finska regeringens och de finska parlamentsledamöternas förslag om att hela EU borde slopa sommartiden.

Rösterna föll 354 för och 153 mot då ärendet behandlades i parlamentet.

Sol på vintern.
Bildtext Vill du hellre ha ständig vintertid ...
Bild: Yle/Jonas Blomqvist
Maskrosor.
Bildtext ... eller konstant sommartid?
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Men om du avskyr att ställa om klockan två gånger per år ska du inte ropa "sommartider, hej hej” förrän du är över bäcken.

Ett flertal medborgarinitiativ har visat på att allmänheten är bekymrad över den halvårsvisa tidsomställningen i samband med att sommartid övergår till vintertid och vice versa, skrivs det i EU:s eget pressmeddelande om beslutet.

Trots det röstade ledamöterna inte för att slopa tidsresorna redan nu, utan det blev alltså endast fråga om en grundlig utvärdering.

Enligt Violeta Bulc, EU-kommissionären med ansvar för transportfrågor, har inget annat land än Finland än så länge gett förslaget sitt officiella stöd.

"Det finns ingen nytta med att ställa om klockorna"

Ärendet behandlades i EU:s ministerråd redan i december. Då fick medlemsländerna uppmaningen att de ska meddela om de tycker att ärendet ska framskrida, men ingen har tagit kontakt med Bulc om saken.

Den finländska Europaparlamentarikern Heidi Hautala (De gröna) försökte övertyga de andra ledamöterna under behandlingen i parlamentet.

Heidi Hautala.
Bildtext Europaparlamentariker Heidi Hautala vill inte ställa om klockan två gånger per år.
Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

- Jag skickade er 60 källhänvisningar i morse. Forskningsresultat från hela världen är sällsynt enhälliga, det finns inga fördelar med att ställa om klockorna, men däremot gott om nackdelar, sade Hautala till sina kollegor.

Violeta Bulc är lite mer försiktig i sina uttalanden. EU-kommissionen har utvärderat det forskningsmaterial som finns och enligt Bulc finns det argument både för och emot.

Inget soloåkande tillåts

En sak verkar i varje fall vara klar och det är att hela EU ska ha samma praxis.

Enligt Bulc skulle olika kutymer vara till skada för den inre marknaden och det skulle kunna leda till stora problem med transporter.

Violeta Bulc.
Bildtext Violeta Bulc vill höra alla medlemsländers åsikter.

- Om vi någon gång fattar beslutet att sluta ställa om klockan så ska det göras gemensamt i hela EU, säger Bulc.

Om det blir aktuellt med ett beslut måste länderna också komma överens om vad som är det nya normala, det vill säga ska vi stanna i det som nu är sommartid eller vintertid?

Det nuvarande EU-direktivet om sommartid trädde i kraft år 2001. Direktivet innehåller ett gemensamt datum och klockslag för när sommartiden börjar och upphör i hela EU.

Från medborgarinitiativ i Finland till fråga för hela EU

I Finland fick ett medborgarinitiativ om att slopa sommartiden över 70 000 underskrifter.

Därmed behandlades det i riksdagen, men det blev snabbt stopp trots att en majoritet av ledamöterna var för att slopa sommartiden.

Klockor som rymmer ur ett huvud. Svartvit bild.
Bild: Mostphotos

Riksdagen konstaterade helt enkelt att Finland inte kan fatta beslut om saken på egen hand eftersom EU:s direktiv binder alla medlemsländer.

Därför har Finland varit initiativtagare i frågan i EU i stället.

Sveriges infrastrukturminister Thomas Eneroth har gett förslaget en försiktig tumme upp.

- I och med att Finland nu valde att lyfta upp frågan på ett ministerrådsmöte i EU så tror jag att det kommer att leda till en diskussion i flera medlemsländer och även i Sverige, och jag välkomnar den diskussionen, sa Eneroth till Sveriges radio en vecka innan ärendet behandlades i EU-parlamentet.

Diskussion om artikeln