Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Med båtmässan kommer våren, anser båtfolket

Från 2018
Uppdaterad 09.02.2018 15:03.
sittbrunnen på Swan 50-båt på båtmässan i Helsingfors
Bildtext Dragplåstret på årets båtmässa är den stora 50-fots segelbåten

Nordeuropas största båtevenemang, Båtmässan i Mässcentret i Helsingfors har öppnat. Arrangörerna räknar med cirka 70 000 besökare under tio dagar.

I mässcentrets sju utställningshallar finns över 300 utställare och ungefär 500 båtar, berättar verkställande direktören för Finnboat Jarkko Pajusalo. Båtbranschens centralförbund Finnboat r.f är uppdragsgivaren för mässan.

Utöver olika båtmodeller kan man på mässan bekanta sig med allt från båtmotorer, fiskeredskap till wakeboard och flytvästar.

Pajusalo berättar att fler och fler båtar görs i aluminium och det syns på mässan.

Glasfiber är fortfarande överlägset det allmänaste materialet bland båtar men det finns många modeller som är hybrider, det vill säga som är tillverkade i både glasfiber och aluminium.

- Aluminiumbåten är mer lättskött och förlänger båtsäsongen för många här i Finland, konstaterar Pajusalo.

Finnboats VD Jarrko Pajulahti på båtmässan
Bildtext Jarkko Pajusalo är VD för Finnboat
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Storleken för en båt i Finland är i genomsnitt 5,5 meter och för det mesta kör vi med motorer med 40 hk eller mindre, berättar Pajusalo.

- Om man jämför med "stora världen" är trenden där att båtmotorerna blir större och större. Exempelvis i USA, där det finns flest båtar, säljer man upp till 400-500 hk:s motorer. Dessutom har amerikanerna helt och hållet övergått från inombordsmotorer tull utombordare.

Bassäng där du kan testa wakeboard och paddling

På mässan har man möjlighet att testa till exempel paddling, SUP och wakeboard i en cirka 50 meter lång bassäng. Enligt Pajusalo tilltalar den här hallen främst de yngre besökarna.

Två andra bassänger hittar man också i utställningshallarna, de finns på avdelningen för fiske.

I den ena bassängen kan man testa olika fiskeredskap och se hur de fungerar i praktiken. Och i den andra bassängen kan man dra upp fisk.

Godisaffär för båtfarare

En viktig del av båtmässan är tillbehörshallen som finns uppe på andra våningen. Jarkko Pajusalo definierar hallen som båtägarens candy store där man hittar allt från båtvax, värmesystem för båtar till säkerhetsutrustning och textiler.

- Här blir man lätt ivrig och kommer ut med flera plastkassar som innehåller attiraljer som ger båtlivet ännu mer, skrattar Pajusalo.

Vackra, polerade och glänsande träbåtar hittar man på mässan intill avdelningen för gamla utombordare. Bland träbåtarna väcks nostalgi och här doftar det gott.

block på en segelbåt av trä
Bildtext Träbåtar på båtmässan

I Finland säljs ytterst få nya segelbåtar

Dragplåstret på mässan är utan vidare den 50 fot stora Swan-båten Lady killer som står och glänser i en av hallarna. En mörkblå skönhet som både ser lyxig och sportig ut.

Med åren har avdelningen för segelbåtar krympt och idag finns det bara fyra segelbåtar av inalles 500 båtar på hela mässan.

- I Finland säljs väldigt få nya segelbåtar - endast 11 båtar under år 2017, säger Pajusalo. De flesta finländare seglar med äldre båtar och till båtmässan kommer man för att presentera nya båtar.

Jämförelsevis kan man konstatera att det i Finland såldes ungefär 3500 nya motorbåtar.

Information om sjösäkerhet

Oganisationen Segling och båtsport i Finland finns också i en av mässcentres hallar. Organisationen bildades för sju år sedan då Seglingsförbundet och Finlands båtförbund gick ihop.

Utbildningschefen Mirja Rosenberg berättar att förbundet informerar. utbildar och stöder båtsporten och olika föreningar. På mässan kommer de att ha föreläsningar med olika teman: bland annat om långfärdssegling och om att håll skärgården ren.

Organisationen har två pinfärska böcker som de gett ut: Purjehdustaidot, som är en handbok i segling och Hjälp! Båtägaren säkerthetshandbok.. Den senare är gjord i samarbete med Gränsbevakningen.

handböcker för båtfolk

Ur säkerhetshandboken lyfter Rosenberg fram VHF-telefonen med DSC-funktion (Digital selective calling).

- Med den är det enkelt att skicka ett larmmeddelande där det framkommer båtens identifikationsnummer och positionsdata från GPS. Meddelandet sänds med endast en knapptryckning, berättar Mirja Rosenberg.

Elektroniska handblossen är en annan sak som hon lyfter fram ur boken.

- De ersätter de traditionella pyrotekniska nödblossen. Fördelen med de elektroniska blossen är att de lyser i upptill fyra timmar medan de pyrotekniska lyser i bara några minuter.

utbildningschef Mirja Rosenberg på organisationen Segling och båtsport i Finland
Bildtext Mirja Rosenberg har en lång erfarenhet inom sjöliv: hon började som sjöscout som 17-åring och har seglat sedan dess och bland annat varit vicekommodor för Naispurjehtijat

Årets gästhamn utsedd

På mässan premieras varje år Årets gästhamn av organisationen Segling och båtsport i Finland. I år gick prisen till två hamnar : Nådendals gästhamn och Saariston ranta i Libelits i Norra Karelen.

I responsen i omröstningen återkom omnämnanden om bra och mångsidig service, motiverad personal och en trevlig allmän atmosfär.

Hedersomnämnanden gick till Kasnäs i Kimito och Laivaranta i Korpilahti

Två tredjedelar av finländska båtarna går på export

Jarkko Pajusalo säger att man inom båtbranschen känner av att lågkonjunkturen börjar vara förbi.

- Vi ser väldigt positivt på läget just nu.

Branschen är en exportbransch och en stor del av alla båtar som byggs i Finland kommer från Österbotten.

- Ifol gick 73 procent av all båttillverkning på export, berättar Pajusalo. Och det är alldeles klart att vi är beroende av de stora marknaderna runtom oss - närmast Sverige och Ryssland.

Båtmässan arrangeras i Mässcentret i Helsingfors 9 - 18.2.2018.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln