Med några små knep kan du förvandla en enkel äggsmörgås till en riktig lyxmacka – det blir en festlig och påskig lunch
Smörgåsen kan du gärna servera med en skummig grönsakscappuccino.
Blanda till en fet och krämig hollandaisesås i mixern, då finns det ingen risk att den skär sig. Färga äggen knallgula med gurkmeja och lägg dem på en spenatbädd.
Snabb hollandaise
Ingredienser:
2 ägg
150 g smör
½ citron
salt
1 knivsudd cayennepeppar
Gör så här:
Knäck 2 ägg i en mixerkanna.
Smält smör till 85 c.
Mixa ägg och citronskal och citronjuice av en halv citron och montera med varmt, smält smör.
Smaka av med salt och cayennepeppar.
Lyxmacka med ägg och spenatröra
Ingredienser, 6 pers:
9 ägg
6 skivor bondbröd
1,5 l grönsaksbuljong
3 tsk gurkmeja
1 schalottenlök
160 g spenat
olivolja till stekning
salt
smör
Gör så här:
Lägg ner ägg i kokande vatten, sjud i 7 min.
Kyl och skala.
Koka upp grönsaksbuljong med gurkmeja.
Tag av från värmen och lägg ner skalade ägg.
Låt stå minst en halvtimme, gärna mer.
Spara buljongen till grönsakscappuccinon.
Sautera finhackad lök i olja och smör.
Vänd ner spenaten ett varv i pannan.
Smaka av med salt, svartpeppar och olivolja.
Stek bröden på båda sidor i smör och olja.
Dela spenatröran på bröden.
Fördela de halverade äggen på bröden.
Ringla över hollandaise och toppa med färsk spenat.
Grönsakscappuccino
Ingredienser:
1,5 l grönsaksbuljong
2 dl grädde
½ citron
salt
peppar
Gör så här:
Sjud upp buljongen igen, tillsätt grädde.
Smaka av med saften av en halv citron, salt och peppar.
Mixa soppan till skum med stavmixer innan servering.
Mer om hollandaise:
Istället för cayennepeppar går det bra att använda pepparrot eller svartpeppar.
I en så här fet sås är det extra gott med lite hett sting.
Använd en mixer för att lyckas med såsen. Hastigheten är avgörande för emulsionen, dvs. att ägg och varmt smör binder och inte skär sig.