Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Lyxig frukost med långbakad frukt

Från 2018
Lyxig frukost med långbakad frukt - Spela upp på Arenan

Äpplen och päron bakade i låg värme över natten ger komprimerad fruktsmak till en lyxig frukost. Kommer man bara ihåg att ställa in dem i ugnen kvällen innan har man en ljuvlig upplevelse följande morgon. Knaprig mysli går snabbt att göra.

Långbakad frukt

Långbakad frukt i en form.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Ingredienser:

  • 2 små ekologiska äpplen
  • 2 ekologiska päron
  • strösocker

Gör så här:

  1. Kärna ur kärnhuset från undersidan så att det inte går helt igenom.
  2. Fyll hålet med en tsk socker i varje frukt, lägg i form på sockerbädd.
  3. Baka i ugn i 80c över natten, 8-10 h

Honungsmysli

Ingredienser:

  • 1 dl ekologiska havreflingor-
  • 1 dl ekologiska boveteflingor
  • 1 dl ekologiska solrosfrön
  • 2 msk kallpressad ekologisk solrosolja
  • 2 msk honung
  • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

  1. Smält honung med olja.
  2. Blanda ner flingor och solroskärnor.
  3. Smula ut på bakplåtspapper. Låt svalna

Plommonkompott

Ingredienser:

  • 1 påse torkade ekologiska plommon
  • 3 dl äppelmust
  • 0.25 dl äppelcidervinäger
  • 2 kanelstänger
  • 2 stjärnanis

Gör så här:

  1. Dela plommonen i fyra bitar.
  2. Slå på äppelmust, vinäger och kryddor.
  3. Sjud under lock till krämig konsistens.
Portion med långbakad frukt och mysli på yogurt.
Bild: Yle/Carina Ahlskog