Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oppositionen slår ihop sig mot ojämlikhet i dagis och skola - "Vårt land är på väg i fel riktning"

Från 2018
Uppdaterad 09.02.2018 13:02.
Antti Lindtman (SDP), Anna-Maja Henriksson (SFP), Li Andersson (VF), Touko Aalto (Gröna), Laura Huhtasaari (Sannf) och Päivi Räsänen håller allihopa tillsammans i ett papper med interpellationen.
Bildtext Antti Lindtman (SDP), Anna-Maja Henriksson (SFP), Li Andersson (VF), Touko Aalto (Gröna), Laura Huhtasaari (Sannf) och Päivi Räsänen (KD) är rörande överens om att stoppa ojämlikhetstrenden inom utbildningen.
Bild: Lehtikuva

Avgiftsfria skolböcker, mindre undervisningsgrupper och obegränsad rätt till småbarnspedagogik förs fram av oppositionspartierna. I dag lämnade de tillsammans in en interpellation om ojämlikheten inom utbildningen.

Barn och unga i Finland ska ha samma möjligheter till skola och dagis oberoende av vad de har för bakgrund, vad de har för ekonomi, var de bor och vad de har för kön, säger oppositionspartierna.

I dag lämnade de tillsammans in en interpellation om ojämlikheten inom utbildningen, oroade för att kunskapsnivån i Finland sjunker.

Kön och familjebakgrund påverkar skolframgången allt mer

― Touko Aalto

När partirepresentanterna samlades i riksdagen för att lämna in interpellationen lyfte de alla fram att den jämlika utbildningen och höga kunskapsnivån har varit en stolthet för Finland, men att den nu är hotad.

- De nedskärningar som regeringen har gjort raserar grunderna för jämlikheten i utbildningen, säger Touko Aalto, ordförande för De gröna som är initiativtagare till interpellationen.

- Kön och familjebakgrund påverkar skolframgången allt mer, fortsätter Aalto.

Skillnaden mellan pojkars och flickors skolkunskaper är i Finland bland den högsta i OECD-länderna och var åttonde pojke i slutet av grundskolan har så svaga läskunskaper att det sätter stopp för vidare utbildning. Allt fler rapporter visar att utbildnings- och kunskapsnivån i Finland sjunker, lyfter partierna fram.

Vårt land är på väg i fel riktning

― Anna-Maja Henriksson

- Hittills har vår styrka varit en jämlik skola för alla, men nu är vårt land på väg i fel riktning. Därför kräver vi en kursändring, säger Anna-Maja Henriksson och påpekar än en gång att regeringspartierna inför val har lovat att inte skära ner i utbildningen.

- Man ska hålla vad man lovar när man går till val, också efter att rösterna är räknade, säger Henriksson.

Touko Aalto (Gröna), Antti Lindtman (SDP), Laura Huhtasaari (Sannf), Li Andersson (VF), Anna-Maja Henriksson (SFP) och Päivi Räsänen (KD) står på rad i rikssalen.
Bildtext Touko Aalto (Gröna), Antti Lindtman (SDP), Laura Huhtasaari (Sannf), Li Andersson (VF), Anna-Maja Henriksson (SFP) och Päivi Räsänen (KD) höll ett gemensamt pressinfo i rikssalen.
Bild: Lehtikuva

Fel att begränsa rätten till dagvård

Nedskärningarna som oppositionspartierna pratar om gäller bland annat regeringens beslut att begränsa rätten till småbarnspedagogik. Det ger barnen en ojämlik start i livet och beslutet måste tas tillbaka.

- Vi har inte råd att lämna en del av åldersklassen utanför en kvalitativ småbarnspedagogik. Lika litet har vi råd att låta företagen göra pengar på småbarnspedagogik. Det måste finnas klara gränser för vinstbringande verksamhet, säger Andersson.

Finlands internationella trumfkort är inte enskilda toppförmågor, utan ett utbildningssystem som utgår från att alla är toppförmågor

― Li Andersson

Hon påpekar att Finland fortfarande har hög nivå på utbildningen, men att riktningen nu är oroväckande.

- Finlands internationella trumfkort är inte enskilda toppförmågor, utan ett utbildningssystem som utgår från att alla är toppförmågor, säger Andersson.

Gör böcker i gymnasiet och yrkesskolan avgiftsfria

En annan åtgärd bland annat SDP för fram är avgiftsfria läroböcker på andra stadiet, genom att förlänga läroplikten till 18. I dag är det många unga som inte har råd att gå i gymnasium eller yrkesskola.

Det dyra utbildningsmaterialet är ett väsentligt hinder

― Antti Lindtman

- Utredningar visar att det dyra utbildningsmaterialet är ett väsentligt hinder för att utbilda sig särskilt på andra stadiet, säger Antti Lindtman, SDP:s gruppordförande.

Barnen ska ha samma rättigheter oberoende av hemkommun

Laura Huhtasaari (Sannf) och Päivi Räsänen (KD) lyfter båda fram vikten av närundervisning och fler utbildningsplatser.

- En allt större del av utbildningen sker numera genom nätstudier på egna villkor, säger Räsänen. Det måste inverka på kunnandet. Man blir inte en bra tandläkare eller bilreparatör via brevkurser.

- Extra stöd behövs också för elever med specialbehov, säger Huhtasaari och kritiserar att man infört större grupper i skolorna och lagt ner enskilda grupper för elever med specialbehov, utan att resurserna följt med förändringen.

- Det är fel mot alla elever, säger hon.

Tretton interpellationer - varav fyra om utbildning

Det här är den trettonde interpellationen som görs under den här riksdagsperioden. Ungefär hälften av dem har lämnats in av alla oppositionpartier tillsammans.

Antti Lindtman påpekar att det här är den fjärde interpellationen som gäller utbildning.

Före jul blev det uppståndelse bland oppositionspartierna när Touko Aalto meddelade att hans parti De gröna planerade lämna in en interpellation om ojämlikheten inom utbildningen. SDP och Vänsterförbundet påminde då om att det finns gemensamma spelregler partierna emellan om hur och när interpellationer lämnas in. I dag var partierna ändå rörande överens.

En interpellation är en förtroendefråga till regeringen. Den här interpellationen kommer att läsas upp i plenum på tisdag. Regeringen har femton dagar på sig att svara.

Yle Nyheter: Interpellation - vad är det? - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln