Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Prata om sex med barn så tidigt som möjligt: "Ju tidigare du börjar, desto mindre dramatik är det"

Från 2018
Uppdaterad 11.02.2018 21:24.
Fötter i säng.
Bild: All Over Press

I de flesta fall då någon förälder eller person som arbetar med barn kontaktar mig handlar det om porr och barn i lågstadieåldern eller yngre, säger Suss Åhman som är sakkunnig i sexuell hälsa.

Suss Åhman anser att vi inte har något annat alternativ än att tala med våra barn om porr.

I och med internet, plattor, smarttelefoner och datorer kommer en majoritet av barnen i kontakt med porr redan i lågstadieåldern.

– Det enda vi kan göra för att skydda våra barn är att våga tala om porr och försöka ge något slags redskap för det. Som förälder bör man tänka igenom vilken bild vill man ge sina barn av relationer, kärlek och sexualitet.

Det enda vi kan göra för att skydda våra barn är att våga tala om porr och försöka ge något slags redskap för det

Suss Åhman tror på att få in fakta på ett åldersenligt sätt. Man börjar med att berätta vad snippan och snoppen heter, och så tar man det därifrån.

Kropp

Suss Åhman anser att man borde diskutera kropp, sexualitet och beröring med alla barn. Hon ger tre hållpunkter som en handledning för föräldrar.

– Tala med barn om kroppen och kroppsdelar, ge dem ord för saker och ting och berätta hur de fungerar. Att benämna könsorganen för pojkar har gått helt automatiskt. För flickor har det varit svårare. Men efter att ordet snippa kommit in har det blivit lättare.

Suss Åhman, sexualterapeut från Folkhälsan.
Bildtext Suss Åhman, sakkunnig i sexuell hälsa.
Bild: Yle

Beröring

Barn behöver få tydliga gränser för vad som är tillåtet för andra när det gäller deras kroppar. Det är bra att börja lära barnen några enkla regler senast i treårsåldern, säger Suss Åhman.

En grundregel är baddräktsprincipen som säger att ingen får röra barnet på de ställen som en baddräkt täcker.

De här ställena är heliga och man ska själv ge tillåtelse innan någon får röra en på de här ställena.

Det är också viktigt att lära barn att man får säga ifrån om något inte känns bra.

Om ett barn till exempel inte vill sitta i famnen eller krama en släkting så ska det inte behöva göra det. Då signalerar man att barnet har rätt att bestämma över sin egen kropp.

Om man kittlar ett barn och det förtjust ropar ”nej, sluta” ska man genast stanna upp, så att barnet ser att man respekterar barnets nej. Ett nej ska vara oantastligt.

Sex

Alla barn är nyfikna på människans ursprung, så det vore konstigt om barn inte ställde frågor. I bondesamhället kom barn på ett naturligt sätt in på det här med fortplantning.

– Nu har vi hajpat det väldigt mycket och är rädda att barn ska ta skada av information om hur barn blir till. Om barnen är lite äldre, fem, sex år, så tycker det kanske att det är lite fnissigt. Det är helt okej att de tycker att det låter knasigt, säger Suss Åhman.

Suss Åhman ger rådet att berätta att det här är något som hör till de vuxnas värld - men inte till barnens.

Med lite större barn bör man också tala om sex och säga att det är något som vuxna gör för att det är skönt.

Porr är lite som en actionfilm med skådespelare och specialeffekter

– Får man in det att vuxna gör det mest för att det är skönt, är det lättare att ta diskussionen vidare till porr. Då kan man berätta att endel vuxna tycker att sex är så spännande och roligt att de till och med vill se på bilder och filmer med sex, säger Suss Åhman.

I diskussionen om sex kan man säga att de här filmerna är menade endast för vuxna och att de är väldigt överdrivna.

Nyckelpigor som har sex.
Bild: CC

Det är lite som en actionfilm med skådespelare och specialeffekter, lite att jämföra med Harry Potter som kan trolla, eller Spindelmannen som kan klättra överallt.

– Då kan barnet få en uppfattning om att det här faktiskt endast är menade för vuxna. De får lära sig att de ska gå bort eller stänga av om de ser porr.

Om ett barn ändå ser på porr kan det få obehag och till och med mardrömmar, eftersom de inte förstår vad det är de sett.

Därför är det viktigt att berätta för barn att de ska säga till om de sett porr, så att man kan tala igenom vad det var frågan om.

Tala om sex ingen kärnfysik

De flesta föräldrar tycker att det är jättesvårt att tala om sex och porr med sina barn.

– Sex och porr är ju inte någon kärnfysik. Men dagens föräldrar har vuxit upp i ett samhälle där man inte talade öppet om sex och porr.

På grund av det här har föräldrarna ingen rollmodell och vet inte hur de ska lägga orden och förklara på ett enkelt sätt. Medan barn är i regel ohämmade och vill ha konkreta svar.

I lågstadiet berörs sex endast ytligt i undervisningen och om vi börjar berätta om sex först efter att ett barn redan sett porr har vi missat tåget rejält. Ett barn behöver baskunskaper och saklig information om sex.

– Ju tidigare du börjar, desto mindre dramatik är det. Ska du tala sex första gången med en fjortonåring, är det betydligt svårare än att börja med en treåring – men inte omöjligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln