Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oenighet inom regeringen om familjeledighetsreformen - Orpo: En så viktig reform får inte fällas så lätt

Från 2018
Uppdaterad 09.02.2018 20:01.
Omsorgsminister Annika Saarikko
Bildtext Minister Saarikko stoppade reformen
Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Det finns inga pengar för familjeledighetsreformen, säger minister Annika Saarikko (C) till Helsingin Sanomat. Både Samlingspartiet, oppositionen och arbetsmarknadsparterna är upprörda över beskedet.

Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) säger till Helsingin Sanomat att reformen skulle ha krävt tilläggsfinansiering och eftersom det inte finns ytterligare pengar har Saarikko beslutat stoppa hela reformen.

Det betyder att fädernas andel av familjeledigheten inte blir längre.

Saarikko har varit ordförande för den ministergrupp som har berett reformen. Hon säger till Yle att hon är harmsen och besviken.

- Det här föll inte för att vi inte försökte. Jag var bara tvungen att dra den slutsatsen att vi inte får en bättre reform utan att få mera pengar.

Jag var bara tvungen att dra den slutsatsen att vi inte får en bättre reform utan att få mera pengar

Annika Saarikko (C)

Reformen hade fört med sig betydande extra kostnader för kommunerna och därmed också för staten. Beräkningar som regeringen har gjort visar till exempel att behovet av dagvård och småbarnspedagogik hade vuxit.

Ökade kostnader för småbarnspedagogiken hade betytt omkring 100 miljoner euro i nya utgifter för den offentliga sektorn.

Regeringen beslöt att reformera familjeledigheterna i våras under förutsättning att förmånerna görs om inom ramen för den offentliga ekonomin, utan att det krävs några tilläggsresurser.

Samlingspartister vill fortsätta med reformen

Finansminister Petteri Orpo (Saml) skrev ändå genast på Twitter att han är av annan åsikt. En så viktig reform kan inte fällas så där bara. Orpo skriver att Samlingspartiet vill fortsätta att hitta en lösning.

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) som också suttit med i arbetsgruppen för familjeledighetsreformen är inte redo att släppa den. Hon vill att man fortsätter att behandla ärendet och att regeringen tillsammans med arbetsmarknadsorganisationerna går vidare med reformen under den här regeringsperioden, säger Grahn-Laasonen till Yle.

Riksdagsledamoten och ordföranden för Samlingspartiets kvinnoförbund Sofia Vikman är bestört över beskedet att reformen fallit.

- Här är det familjerna, de alldeles vanliga mammorna, papporna och barnen, som förlorar, skriver Vikman i ett pressmeddelande.

Det är familjerna, de vanliga mammorna, papporna och barnen som förlorar

Sofia Vikman, Samlingspartiets kvinnoförbund

- Det är upprörande att det hos statsministerpartiet Centern inte finns mer vilja att driva igenom dessa målsättningar.

Vikman köper inte argumentet om alltför strama budgetramar och behovet av tilläggsfinansiering. Enligt henne visar det här närmast ett tecken på att Centern inte deltagit i reformen helhjärtat.

De blå vill inte heller skrinlägga reformen

De blå vill fortsätta förhandlingarna om familjeledigheterna. Partiordförande Sampo Terho säger på Twitter att man inte ska låta reformen falla utan det är skäl att återvända till förhandlingsbordet.

De blå vill förnya familjeledigheterna på ett sätt som är rejält och bra för finländska familjer.

Henriksson: "Katastrof för regeringen"

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson sparar inte på orden.

- Det är väldigt upprörande och en katastrof för den här regeringen att de inte ens lyckas få en familjeledighetsreform till stånd, inte ens en liten sådan. Jag betecknar det som ett totalt magplask för regeringen. Man blir nästan ordlös, säger Henriksson.

Henriksson säger att reformen verkligen skulle behövas.

- Det är tråkigt och trist. Finlands familjer skulle vara värda mera jämlikhet och en ny reform som sitter i tiden.

Henriksson tror att De blå kan ha spelat en roll i sammanhanget.

- Trots att De blå inte har nåt större understöd i opinionsmätningarna har de ändå ett inflytande på Centern och Samlingspartiet, och De blå har inte varit intresserade av en familjeledighetsreform över huvudtaget. Det här har säkert också påverkat, säger hon.

Andersson: Man kan inte förnya om ingenting får kosta

Henriksson ger inte mycket för Centerns Annika Saarikkos förklaring att det handlar om pengar, och det samma säger Vänsterförbundets ordförande Li Andersson:

- Det här är en stor besvikelse, det här var en av de stora reformerna regeringen hade lovat göra. Å andra sidan är det regeringen själv som har förstört förutsättningarna att lyckas med den här reformen när man redan i början sade att det måste vara en kostnadsneutral reform.

- Här ser man igen ett tänkande där man vill förnya en massa saker men ingenting får kosta nånting. Om man inte är beredd att satsa på någon av de reformerna man gör så kommer inte heller resultaten att bli stora.

STTK: Reformen en fars

Akademikercentralen Akava är mycket besviken på att reformen inte blir av. Enligt Akava hade reformen varit av största vikt för att främja sysselsättningen och jämlikheten.

Tjänstemannacentralen STTK anser att reformen blev en fullständig fars.

- Om regeringen avbryter projektet kommer nödvändiga reformer att skutas upp i en osäker framtid, säger direktören Katarina Murto på STTK.

Från början betonades kostnaderna alltför mycket, menar Murto.

- Det är inte en mänsklig utgångspunkt då det i sista hand är fråga om familjernas välmående. Att öka pappornas andel av familjeledigheten hade öka kostnaderna med en fördröjning eftersom attityderna ändras långsamt och papporna hade börjat ta ut ledigheter med en fördröjning, resonerar Murto.

Direktören vid Finlands Näringsliv EK Ilkka Oksala konstaterar också att det är en stor besvikelse om reformen faller.

- Jag tror att har hade funnits goda möjligheter att göra en reform.
Oksala säger också att det kom som en överraskning för honom att reformen inte blir av.

Alla parter var verkligen med i arbetet. Oksala tror att man gav upp försöken halvvägs.

familj på promenad

Vad handlar familjeledighetsreformen om? Vi förklarar i fem punkter

Det här var tanken med reformen som lades på is.

Mamma med barnvagn

Professor: Fungerande familjeledighet måste få kosta

Regeringens reform kan bli halvmesyr, varnar Anna Rotkirch.

Diskussion om artikeln