Hoppa till huvudinnehåll

Bildkonst och design

Kasper Strömman om design: Vem är rädd för vita plaststolar?

Från 2018
Uppdaterad 21.02.2018 09:43.
Kasper Strömman: Golden chair, 2005. Dekorerad vit plaststol i ”nyrokoko”. Blir en stol automatiskt äcklig bara för att den är tillverkad i ett visst material, eller inverkar också andra
Bildtext Golden chair, 2005. Dekorerad vit plaststol i ”nyrokoko”. Blir en stol automatiskt äcklig bara för att den är tillverkad i ett visst material, eller inverkar också andra faktorer?
Bild: Kasper Strömman

Vi har alla suttit på den vita, aningen slattriga, plaststolen. Denna tingest väcker genast diskussion då den kommer på tal.

Men är den faktiskt så ful och förkastlig som man skulle tro?

Helsingfors stad gjorde för ungefär tio år sen ett viktigt beslut. Beslöt staden att göra sig av med arbetslösheten bland unga? Nej. Bygga mer gågator? Inte precis Satsa på bostäder för hemlösa? Nej, inget sånt.

Men däremot bestämde sig Helsingfors stad att förbjuda den vita plaststolen på stadens uteserveringar.

Varför det, kan man fråga sig. Ja, säger du nu, det är klart, plast kan vara ett vekt material. Någon kan skada sig om en stol säckar ihop. Det här var dock inte orsaken till förbudet.

Orsaken var helt enkelt att stolarna ansågs vara ”för jävliga”. Inte värda en så design-ig och fashionabel stad som Helsingfors. Och så fick det bli.

Andra städer följde snart efter. Villmanstrand förbjöd de äckliga plaststolarna år 2012.

Den vita plaststolen pyntad i Rokoko-stil med sprayfärg. Detalj.
Bildtext Den här kan bli värdefull en vacker dag
Bild: Kasper Strömman

I en artikel i Imatralainen från samma år befäster granskningsingenjör Matti Pulli att det uttryckligen aldrig handlade om säkerhet.

Ingen var oroad över att en plaststols sladdriga ben skulle vika sig och restaurangästen skulle falla och skada sig.

Det handlade enbart om estetik. Vad Pulli egentligen säger är alltså återigen att plaststolarna inte platsar i en så exklusiv miljö som Villmanstrand, och fanskapen ska bort NU så man inte behöver skämmas.

Men vem är det egentligen som bestämmer vilka stolar som är ”bra” och vilka ”dåliga”?

För att gå till botten med detta måste vi först befästa en oskriven regel från designvärlden: att formge en stol har de senaste hundra åren haft hög status inom designvärlden.

Stolarna ansågs vara ”för jävliga”

Konsthistorikern Agata Tormanoff fastställer i sin bok Chairs by Architects att formgivandet av en stol blev något av en initiationsrit för arkitekter under 1900-talet.

Här är hon på samma linje som sin inhemska kollega Pia-Maria Montonen, som hävdar att eftersom stolen allt som oftast går i samma stil som arkitektens berömda byggnad, blir det som ett sätt för gemene man att köpa hem en liten del av sin favoritbyggnad.

Sittmöbeln blir liksom som en liten souvernir.

En souvenir som samtidigt uttrycker sin ägares utmärkta smak.

Kasper Strömman läser sin bok på vit bänk
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

År 2013 var Helsingfors World Design Capital, och således i designvärldens fokus. Det vankades design hit och dit, men alla var dock inte helt nöjda med det officiella, statsbefästa kanonet av vad bra design var.

Därför poppade ett antal inofficiella, alternativa bloggar och evenemang upp till höger och vänster.

En av det mest ambitiösa, ”Alternative Design Capital” hade samma år en intressant utmaning för alla formgivare: klarar ni av att INTE designa en stol i år?

Pia-Maria Montonen är på samma linje.

”Vi klarar oss utmärkt med de stolar som redan finns idag. Världen behöver absolut inte en endaste sittmöbel. Istället kunde vi se till att laga dem som blir trasiga, istället för att producera nya.”

Det här är nytänk inom designvärlden. Världens befolkning behöver nämligen absolut inte stå bara för att det formges några stolar mindre.

Så kanske dags att gräva upp alla de där vita plaststolarna som åkte på soptippen när de blev oönskade?

Text: Kasper Strömman

Läslista:

Imatralainen: Villmanstrand förbjöd plastsolen

City.fi: En alternativ designhuvudstad

Fastcodesign: Varför arkitekter designar stolar