Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Många Åbobor gav tummen upp för superbussarna då Yle Åboland frågade

Från 2018
Buss vid Salutorget i Åbo.
Bildtext Många Åbobor tycker att nuvarande kollektivtrafik är bra.
Bild: Yle/ Philip Stenkula

Spårvagn eller superbuss till Åboregionen? Utredningen är gjord och nu får invånarna säga sin åsikt i en öppen webbenkät. Yle Åboland tog sig till torget i Åbo för att höra vad Åboborna har för åsikter och många välkomnade superbussarna.

Av de personer Yle Åboland frågade var alla som använder kollektivtrafiken dagligen eller nästan dagligen väldigt nöjd med det nuvarande läget. Om de måste välja blir det ändå superbuss som låter som det mest lockande alternativet.

Smala gator och dyrt att installera spårvägar

Orsakerna är många. Veli-Matti Pylvänäinen, som dagligen använder kollektivtrafiken, poängterar kostnaderna. Det gör också Niilo Kelosto och Mika Suojanen.

– Jag är för en buss jag. Gatorna här är så smala att inte får man spårvagnar att passera här inte, säger Kelosto.

– Det kräver mer arbete med spårvägar; all infrastruktur som behöver byggas med mera. Det låter mer smart med superbussar, säger Suojanen.

Miniatyrspårvagnar från Åbo på ett bord
Bildtext Ända fram till 70-talet fanns det spårvagnar i Åbo.
Bild: Yle/Linus Hoffman

"Hoppas inte den nuvarande infrastrukturen försvinner"

Rosa Koskela är väldigt nöjd med nuläget. Bussarna är i tid och chaufförerna är vänliga, säger hon. Hon tycker inte att man behöver skaffa superbussar eller spårvagnar.

– Ifall det görs hoppas hon att den nuvarande infrastrukturen kring bussarna inte försvinner.

– Visst är det en bra sak att diskutera, att folk får bättre möjligheter att röra sig, men inte tycker jag man ska ta bort den här busstrafiken som redan finns.

Åbobon Sirppa Kinos utomhus kring Åbo torg
Bildtext "Det räcker med en gång", tycker Sirppa Kinos om spårvagnarna i Åbo.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Vill inte tillbaka till tiden med spårvägar: "Det räcker med en gång"

Både Sirppa Kinos och Harry Lindén har hört om utredningen och de är båda starkt av åsikten att spårvagn inte är ett alternativ.

Harry Lindén tänker tillbaka på hur det var förr.

– Skulle hellre välja superbuss. Det skulle bli mycket billigare än spårvagnen och den skulle jag inte vilja gå tillbaka till.

– Vi har haft det för länge sedan, jag kommer ihåg den tiden. Det skulle bli väldigt dyrt att ta och gräva upp alla vägar igen och sätta spår där, det passar inte alls tycker jag.

Sirppa Kinos tycker också Åbo redan haft sin chans med spårvagnarna.

– Jag tycker hemskt mycket om spårvagnar, men vi har ju egentligen haft spårvagnar här, och vi var så dumma att vi förlorade dem så jag tycker att det räcker med en gång. Nu får vi ha något billigare och sedan tar vi spårvagnen i Helsingfors eller i Tammerfors.

Diskussion om artikeln