Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkoreas Kim Jong-Un bjuder in Sydkoreas president

Från 2018
Uppdaterad 10.02.2018 09:49.
Kim Jong Un upphöjde i fjol sin syster till det styrande Arbetarpartiets politbyrå. Hon tros arbeta bland annat med PR-frågor inom partiet
Bildtext Kim Jong-Un med sin syster.
Bild: EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Den nordkoreanska ledarens syster, Kim Yo-Jong, har lämnat över ett brev till Sydkoreas president Moon Jae-In i samband med ett besök till OS. Brevet innehåller en personlig inbjudan till Pyongyang.

Kim Jong-Un vill enligt uppgift träffas så snart som möjligt i en önskan att förbättra relationen länderna emellan.

Sydkoreas Moon ska också ha tackat ja till inbjudan men uppmanat Nordkorea att tala med USA.

– Det är absolut nödvändigt för Nordkorea och USA att föra en dialog så snart som möjligt, sade en talesperson och citerade presidenten.

Sydkoreas president Moon Jae-In ar varit tvungen att inta en tuffare hållning gentemot Nordkorea. Här talar har med Japans premiärminister Shinzo Abe
Bildtext Sydkoreas president Moon Jae-In
Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA

Moon vill också att Nord- och Sydkorea jobbar vidare för att skapa rätt förutsättningar för ett möte. Redan tidigare i år, inför OS, sade Moon att han gärna träffar Nordkoreas ledare för ett toppmöte.

Första mötet sedan 2007

Moon har strävat efter en dialog med Nordkorea ända sedan han vann presidentvalet för ett knappt år sedan.

Om mötet blir av skulle det vara det första mötet mellan två koreanska ledare på mer än tio år.

Ett liknande toppmöte skulle också vara det tredje i sitt slag. Kims far och föregångare, Kim Jong-Il träffade Sydkoreas Kim Dae-Jung och Roh Moo-Hyun år 2000 respektive 2007. Båda mötena hölls i Pyongyang.

Kims syster, som är en del av Nordkoreas officiella delegation till OS i Sydkorea, lämnade över sin brors brev under ett lunchmöte med Moon i presidentens residens Blue House på lördagen.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln