Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israeliska piloter skadade under flygattacker i Syrien - F-16 plan störtade i norra Israel

Från 2018
Uppdaterad 10.02.2018 19:43.
Ett israeliskt F-16 plan sköts ner av syriskt luftvärn. Piloten skadades allvarligt då planet kraschade i norra Israel
Bildtext Ett israeliskt F-16 plan sköts ner av syriskt luftvärn. Piloten skadades allvarligt då planet kraschade i norra Israel
Bild: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Två israeliska stridspiloter har skadats då deras plan besköts av syriskt luftvärn under israeliska flygattacker mot 12 olika mål i Syrien.

En av piloterna skadades allvarligt då han var tvungen att hoppa ut med fallskärm från sitt F-16 plan som kraschade i norra Israel.

Den andra piloten fick lindrigare skador men detaljerna är tillsvidare oklara.

Israel säger sig ha reagerat på en iransk drönare som i morse tog sig in i israeliskt luftrum från en iransk militärbas i Syrien.

- Militären följer med läget som uppstod till följd av att Iran gjorde sig skyldigt till en allvarlig kränkning av Israels suveränitet, säger den militära talesmannen Jonathan Conricus.

Oberoende källor säger att israeliska plan i flera timmar angrep mål sydväst om huvudstaden Damaskus samt områden i provinsen Homs.

- Tolv mål, inklusive tre luftvärnsbatterier och fyra iranska mål angreps, säger Israel i ett uttalande.

Det israeliska jaktplanet störtade i en apelsinfarm i norra Israel
Bild: EPA-EFE/ANCHO GOSH ISRAEL OUT

Minst två israeliska stridsplan träffades

Syrien säger för sin del att landets luftvärn försvarade sig mot israeliska stridsplan som anföll militärbaser i Syrien i morse.

Syriska medier säger att minst två israeliska plan träffades då de utförde flygattacker i landets mellersta och södra delar.

Israel utförde därefter flera nya flygattacker i närheten av Damaskus, enligt statliga syriska medier.

- Den israeliska fienden har återupptagit sin aggression och vårt luftvärn har avvärjt angreppen, säger den syrisk armén i ett uttalande.

Syrien avfyrade luftvärnsraketer mot de anfallande israeliska stridsplan
Bildtext Syrien avfyrade luftvärnsraketer mot de anfallande israeliska stridsplan
Bild: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Militäralliansen som stöder president Bashar al-Assad avvisar också israelernas uppgifter om att iransk drönare skulle ha infiltrerat Israel på lördagen.

- Drönarna var på väg åt motsatt håll, mot öknen, för att angripa terrorgruppen IS när Israel inledde sina flyganfall, hävdar alliansen som varnar Israel för allvarliga följder om det fortsätter sina flygattacker i Syrien.

Sirenerna ljöd också i norra Israel men det är oklart om några mål har träffats av raketer eller granater från Syrien.

Israel har flera gånger utfört flygattacker i Syrien under de senaste åren, vanligtvis mot den libanesiska Hizbollah-milisen eller militärbaser som Iran har i Syrien.

Israeliska soldater är i högsta beredskap på Golanhöjderna vid gränsen mellan Israel och Syrien
Bildtext Israeliska soldater är i högsta beredskap på Golanhöjderna vid gränsen mellan Israel och Syrien
Bild: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Iran aktivt på Golan?

Israelerna har länge anklagat de shiamuslimska bundsförvanterna Iran och Hizbollah för att utnyttja det kaotiska läget i Syrien, för att förbereda attacker mot Israel till exempel på de omstridda Golan-höjderna.

Israel befarar att iranierna skapar en landkorridor från Iran till Libanon som kan användas för transporter av militärmateriel som raketer till Hizbollah.

Israel har också flera gånger skjutit ner drönare från Syrien och morgonens flygattacker riktades uppenbarligen mot en militärbas därifrån drönaren sköts upp.

- Det här var en seriös iransk attack mot israeliskt territorium. Iran är på väg att dra in regionen i ett äventyr som det inte vet hur det slutar. Vem som än var ansvarig för denna incident kommer att få betala priset, varnar den israeliska brigadgeneralen Ronen Malis.

Libanesiska poliser undersöker rester av en misstänkt syrisk luftvärnsmissil som slog ner i södra Libanon
Bildtext Libanesiska poliser undersöker rester av en misstänkt syrisk luftvärnsmissil som slog ner i södra Libanon
Bild: EPA-EFE/LUCIE PARSEGHIAN

Libanon protesterar, Ryssland oroat

Både Assads militärallians och Israel försäkrar ändå att de inte vill trappa upp konflikten ytterligare för att undvika ett regionalt krig.

Israels och Syriens grannland Libanon är för sin del förgrymmat över att Israel kränkte Libanons luftrum då det angrep Syrien

Libanon säger i ett uttalande att det kommer att ta upp kränkningen av sin suveränitet i FN:s säkerhetsråd, samtidigt som det stöder "Syriens legitima rätt att försvara sig mot israelisk aggression."

Libanesiska medier rapporterar samtidigt att åtminstone en syrisk luftvärnsmissil landade i en träddunge i södra Libanon.

Ryssland är liksom Libanon oroat över att konflikten kan eskalera på ett allvarligt sätt. Det ryska utrikesministeriet kritiserade Israel indirekt då det konstaterade att alla länder bör respektera varandras territorium.

- Vi uppmanar alla parter att vara återhållsamma och att undvika åtgärder som ytterligare kan komplicera situationen, varnar det ryska utrikesministeriet.

Källor:Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln