Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor i socialpolitik: Familjeledighetsreformen blev en pannkaka

Från 2018
Uppdaterad 11.02.2018 10:37.
mikael nygård fotad i en kontorsmiljö.
Bildtext Mikael Nygård är professor i socialpolitik vid Åbo Akademi.
Bild: Yle/Kjell Lindroos

Att familjeledighetsreformen fälldes i fredags av familje- och omsorgsministern Annika Saarikko (C) förvånar inte Mikael Nygård som är professor i socialpolitik vid Åbo Akademi.

Enligt honom vågade inte Centern genomföra en så stor reform på grund av att de är rädda för att tappa sina konservativa väljare i nästa val.

– Vi ska inte glömma att ett riksdagsval är på inkommande och man kan undra ifall Saarikkos beslut att blåsa av spelet just nu har något med det att göra. Man kanske undrar att skulle en familjeledighetsreform rubba Centerns position och äventyra de mer konservativa väljarnas understöd i nästa riksdagsval, säger Nygård.

Enligt Nygård hade regeringen aldrig en gemensam ideologisk grund inom familjepolitiken, eftersom såväl Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna, eller nu mera de Blåa, har en väldigt olik syn på hur staten ska blanda sig i hur familjerna kombinerar arbete och familjeliv.

– Jag är inte speciellt förvånad att man blåser av spelet nu. Man kan kalla det prestigespel eller också en brist på ideologisk samsyn gällande hur staten ska bemöta familjerna.

Far och dotter håller om varandra.
Bildtext Man vill öka pappornas andel av föräldraledigheten.
Bild: Mostphotos / Shalamov

Under lördagen har social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (Blå) sagt att det var pengarna som fällde reformen, men statsminister Juha Sipilä (C) har lovat fortsatt behandling av ärendet.

Däremot har man från Samlingspartiets håll varit av den åsikten att reformen inte ska slopas så lätt som Centerns Saarikko har velat.

Samlingspartiets ordförande och finansminister Petteri Orpo twittrade fort om att reformen inte ska fällas för lätt. Också undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml.) varit mån om att reformen ska gå vidare.

Jari Korkki förde fram i sin analys på Yle Uutiset att reformen föll antingen på Centerns konservativa värderingar eller Samlingspartiets girighet då de inte ville gå med på att ge de pengar som Saarikko ansåg att behövs för reformen. Är det en befogad kritik?

– Som jag har upplevt den här debatten har det funnits pengar reserverade för reformen. Det handlar nog inte om girighet eller om att det inte skulle finnas pengar för reformen. Centern vågar inte gå in för en sån här lösning så här sent i regeringsperioden, förklarar Nygård.

Heta potatisen för partierna: hemvårdsstödet

Själva reformbehovet för en mer jämlik föräldraledighet verkar partierna vara överens om, men det som ställer till det är hemvårdsstödet som är tätt sammankopplat med föräldraledighet.

– Alla partier har varit relativt överens om att pappornas andel i föräldraledigheten ska öka, konstaterar Nygård.

Modellerna för hur man ska genomföra reformen har lite varierat, men hemvårdsstödet som tillåter ena föräldern att stanna hemma med barnet tills det fyller tre år är det som skapar oenighet mellan partierna.

– Det har varit traditionellt viktigt för Centern att familjerna själva har fått välja ifall man stannar hemma med barnen och får stöd för det eller om något statlig finansierat sköter det. Det här har varit viktigt i Centerns familjepolitik ända sedan agrarförbundets tid, säger Nygård.

Barn som leker med lego.
Bildtext Ska barnen leka hemma eller på dagis?
Bild: Yle/Annika Holmbom

– Det här måste man hålla i minnet då man tänker på att varför det kör i hop sig i regeringen och det yr gnistor kring Centern och Samlingspartiet.

Nygård säger också att både Centern och Blå framtid har varit måna om att hemvårdsstödet inte ska minska, medan Samlingspartiet har varit villiga att kompromissa i det.

"Familjerna vill ha framförhållning"

Nygård tror att familjerna vill ha ett stabilt system som är förutsägbart så att de kan kombinera familjelivet med en hektisk karriär.

Också flexibilitet är viktigt för familjerna, för att de ska kunna komma överens om den interna arbetsfördelningen.

– Dessa saker är mycket viktigare för familjerna än att det genomförs en reform på en kort tid. Som vi vet med den här regeringen ska allting brådskas fram, och det blir oftast en pannkaka. Och det här blev också en pannkaka, konstaterar Nygård.

Hur vill du att föräldraledigheten ska se ut? Kommentera gärna!

Diskussion om artikeln