Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Strålande häcktid av Neziri i Frankrike – personbästa för Richardsson och EM-gräns för stavdoldis i Nordenkampen

Från 2018
Nooralotta Neziri.
Bildtext Nooralotta Neziri tillbaka i toppform.
Bild: Lehtikuva

Nooralotta Neziri sprang sitt bästa lopp på tre år, då hon nosade på åttasekundersgränsen på 60 meter häck i Metz i dag. I Uppsala bjöd flera finländare på fina resultat i Nordenkampen.

Efter mardrömssäsongen med avgrundsdjup formsvacka och tränarbyte i fjol är Nooralotta Neziri tillbaka på fötter.

Häcklöparen har radat fram hoppingivande resultat på 60 meter häck under inomhussäsongen i friidrott – och fick fram en topptid i franska Metz i dag.

Neziri vann loppet och klockan stannade på 8,03 – hennes bästa tid på tre år. Hon sprang det finländska rekordet 7,97 i EM-finalen i Prag 2015, där hon slutade sexa. I årets Europastatistik ligger hon för närvarande likaså sexa.

Neziri, som är klar för inomhus-VM i Birmingham i mars, löpte 8,18 i försöksheaten i Metz men bättrade på ordentligt till finalen. Samma upplägg följde tävlingen i Eaubonne i förrgår med 8,14 i försöken och 8,07 i finalen.

– Så småningom börjar resultaten vara där jag vill att de ska vara. Nu måste jag bara hitta jämnheten. Om jag löper 8,20 i första loppet i VM blir det inget andra lopp, säger Neziri.

Holttinen över EM-gränsen

I Uppsala gick Nordenkampen av stapeln. Finland slutade tvåa bakom värdnationen Sverige bland både damerna och herrarna. Förutom Finland och Sverige deltog också Norge samt ett kombinerat lag av danska och isländska idrottare.

Bland herrarna, som försvarade fjolårssegern, gladde framför allt stavhopparen Tommi Holttinen. 20-åringen förbättrade sitt inomhuspersonbästa med 14 centimeter när han slutade tvåa i tävlingen med resultatet 555.

Samtidigt klarade Holttinen gränsen till EM i Berlin i sommar. Hans utomhusrekord är 540, vilket gav honom en sjunde plats i U23-EM i Bydgoszcz förra året.

– Ganska otrolig tävling. Jag trodde på att 555 kan gå, men det var inte ens tävlingens bästa hopp, säger Holttinen som överskred rekordhöjden i andra försöket.

Tommi Holttinen.
Bildtext Tommi Holttinen gjorde karriärens bästa tävling.
Bild: imago/Beautiful Sports/All Over Press

I damstaven satte Minna Nikkanen nytt inhemskt årsbästa med 445. Nikkanen vann tävlingen före unga utmanaren Saga Andersson, som innehade det tidigare årsbästat (437). Esbo IF-hopparens resultat i dag var 431.

– Det här var ett steg i bättre riktning. Jag har ödslat jättemycket energi på att fundera på tekniken, men nu lyckades det, gläder sig Nikkanen.

Richardsson trots PB: Lite jämntjockt

På 3000 meter löpte Camilla Richardsson nytt personligt rekord. Vasa IS hinderlöpare sprang 9.13,44, med vilket hon hyvlade bort ett par sekunder från det tidigare personbästat hon löpte förra lördagen.

– Ett ganska långt likadant lopp som för en vecka sedan, lite jämntjockt, säger Richardsson som sololöpte i täten.

– Jag hittar den där farten ganska enkelt. Jag tror att det kunde gå ganska fort på 5000 meter, men när jag försöker accelerera känns det trögt.

Camilla Richardsson trivs på Karlsplan i Vasa.
Bildtext Camilla Richardsson kan blicka fram emot en intressant sommar.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Borgå Akilles Sara Kuivisto presterade även hon en ny personlig rekordtid. Kuivisto, som varit sjuk på sistone, kom trea på 800 meter med tiden 2.04,80, med vilket hon går upp som trea i Finland genom tiderna.

På herrarnas 400 meter var i sin tur Erik Back i rekordtagen. Helsingfors IFK-löparen tog en fjärde placering med tiden 48,92 och putsade sitt personbästa med 16 hundradelar.

– Händerna rörde lite i heatets vinnare (Joakim Sandberg), berättar Back. Det kunde ha gått hårdare i sista kurvan. Jag borde kunna springa ungefär 48,50.

Rekord för Pulli och Bogdanoff

Finländarna gjorde väl ifrån sig även i längdgropen. Kristian Pulli hoppade nytt rekord 783 i den sista omgången och slutade tvåa i tävlingen.

– Jag ökade lite på tempot till sista omgången. Hoppet blev lågt men resultatet var bra, kommenterar Pulli.

På damsidan blev det en andraplats för Helsingfors IFK:s Matilda Bogdanoff som skuttade nytt personligt rekord med 621.

Källa: Friidrottsförbundets pressmeddelande.

Alla resultat från Nordenkampen hittas här.

Diskussion om artikeln