Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittiskt stöd till Oxfam i fara efter avslöjanden om sexskandal: Välgörenhet utan moraliskt ledarskap

Från 2018
Uppdaterad 11.02.2018 21:38.
Port au Prince, Haiti, efter jordbävningen 2010.
Bildtext Port au Prince, Haiti, efter jordbävningen 2010.
Bild: UN Photo/Marco Dormino

Storbritanniens största - och välkända - biståndsorganisation Oxfam befinner sig i rampljuset efter att tidningen The Times i fredags kom med avslöjanden om en sexskandal där biståndsarbetare varit inblandade.

Biståndsarbetare uppges ha köpt sex i Haiti i samband med hjälparbetet efter jordbävningen som skakade landet 2010.

Sårbara människor har utnyttjats i ett svårt läge

Oxfam kritiseras hårt för att inte ha rapporterat om problemet; det handlar om sårbara människor som måste kunna ha förtroende för de personer som hjälper dem.

Den brittiska regeringen kommer nu att se över finansieringen av organisationen, och hotar med att dra in stöd till Oxfam.

Den brittiska biståndsministern Penny Mordaunt är mycket upprörd över att Oxfam höll tyst om att anställda i Haiti köpt sex av människor som behövde deras hjälp.

Enligt henne har Oxfam misslyckats med moraliskt ledarskap i samband med skandalen, rapporterar BBC.

Efter Oxfams interna utredning fick fyra manliga biståndsarbetare gå medan tre avgick innan utredningen var klar. Oxfam definierade deras handlingar som "allvarliga försummelser" men gav inte ut några detaljer.

Landschefen i Haiti avgick då och ansåg att han därmed tog sitt ansvar. Men enligt The Times hörde han till de personer som köpte sex. Mannen uppges senare ha fortsatt att arbeta inom samma bransch.

Oxfam ville koncentrera sig på själva biståndsarbetet

Oxfams ledning säger att man inte då ville gå ut med information om det som hade skett i Haiti eftersom man befarade att det skulle ha kunnat stjäla all uppmärksamhet från hjälparbetet efter jordbävningen.

Enligt tidningen The Observer skulle anställda vid Oxfam ha köpt sex av prostituerade också i Tchad 2006.

Oxfam försäkrar att man nu jobbar med att granska sin personal och se till att sexuellt utnyttjande inte förekommer i samband med biståndsarbete.

Oxfam erkänner sin skuld och beklagar det som inträffat.

(BBC, SR)

Diskussion om artikeln