Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svårare än vanligt: Influensatoppen närmar sig i USA

Från 2018
Uppdaterad 12.02.2018 07:46.
En kvinna bär munskydd på ett metrotåg i Atlanta, USA.
Bildtext En kvinna bär munskydd på ett metrotåg i Atlanta, USA.
Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

År 2018 blir ett besvärligt influensaår i USA. 56 000 amerikaner beräknas dö. Läkarkåren är enig om att influensavaccin åt alla skulle vara viktigt. Men politikernas tid har gått till annat.

Berätta om din influensaspruta, Trump! Vetenskapsreportern på New York Times, Donald McNeil Jr är upprörd. Han anser att president Trump har ett ansvar.

Hälsovårdsansvariga i skandaler kring lyxflyg och tobaksaktier

Flera av president Trumps utnämningar inom hälsovårdsadministrationen har förorsakat problem.

Hans första hälsominister Tom Price avskedades när det visade sig att han hade gjort tjänsteresor med privatjet för 400 000 dollar.

En hög tjänsteman måste gå, när det visade sig att hon inte bara ägde aktier inom både hälsorådgivning och biotech. Hon hade också nyligen köpt aktier i ett tobaksbolag.

Tidigare hälsovårdsministern i USA Tom Price får influensavaccin.
Bildtext Tidigare hälsoministern Tom Price tog vaccin mot influensa i september 2017.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Kaos istället för krig mot sjukdomar

Hälsovårdsreportern Donald McNeil påpekar att förvaltningskaoset har tagit både tid och krafter för de hälsovårdsansvariga.

Samtidigt har de ett krig att utkämpa. Mot zikavirus, ebola, sars och de många typerna av influensa, och förutom den vanliga säsongsvarianten också svin- och fågelinfluensan. Då behövs det politisk ordning och reda.

Influensavaccin i USA.
Bildtext Influensavaccin i USA.
Bild: EPA/JUSTIN LANE

McNeil anklagar hälsovårdsmyndigheterna för att inte ha förberett sig själva och allmänheten. Det här blir en allvarlig influensasäsong.

Uppmärksamma spanska sjukan och Hongkonginfluensan

Det är sällan mer än 40 procent av befolkningen i USA som har skaffat sig influensavaccin i november. Antalet minskar dessutom. Man har missat PR-möjligheten, enligt McNeil.

Man kunde ha uppmärksammat några ”jubileer”. Det har gått etthundra år sedan ”spanska sjukan”, en epidemi som krävde minst femtio miljoner mänskoliv i världen.

Och det har gått femtio år sedan ”Hongkonginfluensan” svepte över världen. Den dödade en miljon mänskor.

Ingenting att fira kanske. Men man kan åtminstone fira att de sjukdomarna besegrades.

Kampen mot Obamacare gick före influensan?

När det gällde hälsovårdsministern blev hans viktigaste uppgift att försämra eller avlägsna Obamacare, påpekar hälsovårdsreportern i New York Times.

Han längtar tydligt tillbaka till gamla tider, till exempel då president Obama ett halvår in i presidentskapet måste hantera svininfluensan. Den kom blixtsnabbt från Mexiko till New York.

Nationellt nödläge inom folkhälsovården utlystes, ett vaccin utvecklades på rekordtid.

President Obama och hans fru fick sina vaccinationer inför öppen kamera och uppmanade alla andra att också ta den. Det blev aldrig en pandemi, som befarat.

Vaccinskeptisk president?

Donald McNeil jämför med den nya presidenten. Trump skulle ha en möjlighet här. Han representerar en viktig folkgrupp som står i farozonen; han är 70 år och överviktig.

President Trump lämnade Vita Huset på fredag eftermiddag för att flyga till Camp David för strategimötet med republikanska ledare.
Bildtext Donald Trump
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

President Trump har tydligen fått sin säsongspruta för årets influensa. Det visade läkarundersökningen som offentliggjordes nyligen.

Presidenten borde uppmana alla andra att också ta sprutan, skriver hälsovårdsreportern Donald McNeil. Han återger en radiointervju från 2015 som talar om motsatsen.

Trump skryter där med att han aldrig har tagit influensavaccin. Han gillar inte att få ”dåliga saker” insprutade i sin kropp.

Ineffektivt vaccin?

Det finns också i USA en rörelse som starkt misstänker att man blir sjuk av influensavaccinet, och att det marknadsförs mest för att läkemedelsföretagen ska håva in miljarder. Påståendena har tillbakavisats.

Nu finns visserligen misstankar om att influensavaccinet i år inte är så effektivt som man hade hoppats. Det påståendet tillbakavisas i USA.

Men AP hänvisar till preliminära studier från Australien och Kanada som talar om bara ett 10-20-procentigt skydd mot vissa stammar av H3N2-viruset.

Lättillgängligt vaccin, men dyrt

I USA är det lätt att köpa influensavaccinet. Man kan få det insprutat av personalen på en del snabbköpskedjor som också säljer medicin.

Det fås också på olika slags hälsocentraler.

Influensavaccin är lätt att få i USA eftersom snabbköp som säljer medicin kan ge sprutan.
Bildtext Influensavaccin är lätt att få i USA eftersom snabbköp som säljer medicin kan ge sprutan.
Bild: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Men hälsovården i USA är dyr. President Trump har önskat stryka de statliga medlen till den lokala hälsovården, som ger sig ut i de utsatta områdena för att garantera en hälsovård ens på basnivå.

Viktigt också för barn

Vaccinet är det effektivaste och säkraste sättet att skydda sig mot influensan. Det säger en ansvarig inom den lokala hälsovårdsförvaltningen i New York till tidningen Queens Chronicle.

Det börjar kännas som ett maratonlopp

Tidningen uppmärksammar att också många friska barn har dött av influensan. Ett hundratal barn dog i fjol av säsongsinfluensan i USA.

Det är inte bara de äldre med nedsatt motståndskraft som drabbas.

"Som ett maratonlopp"

Nu uppger nyhetsbyrån AP att årets influensasäsong blir värre än svininfluensan för nio år sedan. Ett läkarbesök av tretton i USA handlar om hosta, snuva och andra influensasymptom.

- Det börjar kännas som ett maratonlopp, säger en läkare som AP har intervjuat.

Medierna rapporterar om behov av extra sängplatser. Det finns sjukhus som har byggt upp tält på gårdsplanen utanför, för att ta emot patienterna.

Tvätta åtminstone händerna

Hälsovårdspersonal uppmanar amerikanerna att inte komma till mottagningen om de inte måste.

I synnerhet ska man inte komma om man är frisk. Influensan kan smitta också under väntan på läkarbesöket.

Det är också viktigt med handhygien. En sjukskötare har gjort succé på nätet med sitt budskap till amerikanerna om att åtminstone tvätta sina händer.

Finns mycket som är farligare

Nu är inte influensan det farligaste för folkhälsan. Donald McNeil ger statistik i New York Times för några andra saker som är fatala.

Rökning dödade 480 000 amerikaner i fjol.

Överdoser av narkotika tog 64 000 liv. Det uppmärksammas storligen av presidenten, som har inlett en stor kamp mot opioidepidemin.

Annat som är farligt i USA: bilolyckor tog 37 000 liv, skottlossning 33 000 döda på ett år. Och så krigen: till exempel 4 500 amerikanska soldater dödade i Irak, cirka 2 400 i Afghanistan.

Diskussion om artikeln