Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Harvey Weinstein dras inför rätta i New York för sexuellt ofredande

Från 2018
Uppdaterad 12.02.2018 11:11.
Harvey Weinstein.
Bildtext Harvey Weinstein är en av USA:s mest kända och inflytelserika filmproducenter
Bild: � www.splashnews.com/ All Over Press

Den kända amerikanska filmproducenten Harvey Weinstein och hans bolag The Weinstein Company åtalas för sexuellt ofredande.

Åtalet väcks av den allmänna åklagaren i delstaten New York som bland annat anklagar Weinstein och bolaget för att inte ha skyddat sina anställda mot sexuella trakasserier.

Över 70 kvinnor, bland dem många filmstjärnor, har anklagat den 65-årige Weinstein för olika former av sexuellt ofredande, inklusive våldtäkt.

Weinstein har avvisat alla beskyllningar om att han har begått brott.

Det är inte bara den allmänna åklagaren i New York som är intresserad av Weinstein, flera andra amerikanska åklagare utreder honom och det är mycket möjligt att ännu fler åtal är på kommande.

Natassia Malthe är en av de över 70 kvinnor som har lagt fram detaljerade beskyllningar mot Weinstein. Hon liksom flera andra av offren representeras av den kända advokaten Gloria Allred
Bildtext Natassia Malthe är en av de över 70 kvinnor som har lagt fram detaljerade beskyllningar mot Weinstein. Hon liksom flera andra av offren representeras av den kända advokaten Gloria Allred
Bild: EPA-EFE/ALBA VIGARAY

Försöker sälja bolaget

Åklagaren Eric Schneiderman yrkar på böter åt bröderna Weinstein och kompensation åt offren.

Även brodern Bob omfattas av åtalet eftersom han är verkställande direktör för Weinstein Company.

Om bröderna säljer sitt bolag så måste offren kompenseras före det, kräver Schneiderman.

- Om The Weinstein Company säljs så måste bolaget garantera att offren kompenseras och att de anställda skyddas i fortsättningen samt att varken gärningsmännen eller de som möjliggjorde utnyttjande kan sko sig orättvist, säger åklagarämbetet i ett uttalande.

Förhandlingar om att sälja bolaget var redan långt framskridna, men nu kommer de troligtvis att frysas.

New York Times skriver att åtalen sannolikt lades fram nu för att förhindra försäljningen av bolaget.

Harvey Weinstein  deltog i filmfestivalen i Cannes år 2015 tillsammans med sin fru Georgina Chapman
Bildtext Harvey Weinstein deltog i filmfestivalen i Cannes år 2015 tillsammans med sin fru Georgina Chapman
Bild: EPA-EFE/IAN LANGSDON / POOL

Utlöste #metoo

New York Times avslöjade i oktober i höstas en del misstänkta fall av sexuellt ofredande. Sedan dess har ytterligare tiotals kvinnor vittnat om Weinsteins beteende, allra senast skådespelaren Uma Thurman.

Skådespelarna Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Rosanna Arquette och Rose McGowan hör också till dem som anklagar Weinstein för sexuella trakasserier och han uteslöts från den amerikanska filmakademin i oktober.

Kvinnornas vittnesmål utlöste #metoo-kampanjen, som vill fästa uppmärksamhet vid hur omfattande sexuella trakasserier mot kvinnor är världen över.

Weinstein blev inflytelserik och berömd då han tillsammans med sin bror grundade filmbolaget Miramax år 1979 samt The Weinstein Company år 2005.

Källor: Reuters, New York Times

Diskussion om artikeln