Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny finländsk medalj – Rukajärvi knep OS-brons i blåsig final

Från 2018
Uppdaterad 12.02.2018 15:37.
Programmet är inte längre tillgängligt
OS i Korea: Se Enni Rukajärvi vinna brons i slopestyle - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Enni Rukajärvi infriade förväntningarna och tog en OS-medalj i slopestyle. Rukajärvi knep ett brons i finalen som avgjordes i riktigt svåra förhållanden.

Enni Rukajärvi tog silver i Sotji för fyra år sedan och även den här gången hörde hon till medaljkandidaterna. I en svår tävling lyckades hon ta sig upp på prispallen och knipa sin andra OS-medalj i karriären.

– Jag uppskattar nog den här medaljen och jag klarade av att göra mina trick, säger Rukajärvi till Yle efter tävlingen.

Snowboardåkarna fick vänta länge på att få inleda sitt tävlande i OS. I går blåste slopestylekvalet bort och dagens final försenades med över en timme.

Till slut kom man igång med finalen som avgjordes i två omgångar i stället för det normala tre. Någon högklassig final blev det inte. Vinden var fortsättningsvis riktigt besvärlig och det gjorde banan utmanade för åkarna.

OS i Korea: Enni Rukajärvi i bronsintervju: Väldigt nära att skulle ha skippat andra åket - Spela upp på Arenan

Starkt andra åk

Efter ett misslyckat första åk där Rukajärvi föll gick det betydligt bättre i det andra. Rukajärvi visade sin styrka då hon lyckades bemästra vinden, satte hoppen och klättrade i resultatlistan.

– Det var väldigt nära att jag skulle ha skippat andra åket helt och hållet. Jag funderade på om det faktiskt var värt att genomföra tävlingen då så många åkare föll.

– Jag var tvungen att göra ett helt annat åk än jag hade tänkt från början. Jag hade också lite tur med vinden, det hade jag inte i första åket, säger Rukajärvi.

Rukajärvi fick 75,38 poäng i sitt andra åk och steg från en tionde plats till OS-brons. Rukajärvi hade en dryg poäng upp till silvret som gick till Laurie Blouin från Kanada.

Guldet gick till grenens stora dominant Jamie Anderson från USA. Anderson fick 83 poäng i sitt första åk och det gav det andra raka OS-guldet.

Finlands medaljsaldo i Pyeongchang består nu av två bronsmedaljer. Krista Pärmäkoski tog Finlands första medalj i skiathlonen i lördags.

Rukajärvi kommer att få sin bronsmedalj klockan 12.42 och prisutdelningen sänds direkt i TV1.

Resultat:

1. Jamie Anderson USA 83,00
2. Laurie Blouin CAN 76,33
3. Enni Rukajärvi FIN 75,38
4. Silje Norendal NOR 73,91
5. Jessika Jenson USA 72,26
6. Hailey Langland USA 71,80