Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA har pumpat in 100 miljarder dollar i ISS men snart är det stopp – Trump vill privatisera den internationella rymdstationen

Från 2018
Uppdaterad 12.02.2018 08:38.
Den internationella rymdstationen ISS fotograferad i september 2009.
Bildtext Den internationella rymdstationen ISS är ett internationellt projekt som ägs av bland andra USA, Ryssland, Japan och en rad europeiska länder
Bild: NASA

USA:s president Donald Trump vill privatisera finansieringen av den internationella rymdstationen ISS.

Vita huset vill att rymdstationen kommersialiseras så att det federala bidraget upphör efter år 2024, skriver tidningen Washington Post som hänvisar till hemliga dokument från rymdstyrelsen Nasa.

Trump hoppas att privata investerare helt tar över statens roll år 2025. USA har under årens lopp satsat drygt 100 miljarder dollar på ISS (drygt 81 miljarder euro).

Trumps administration kommer att begära 150 miljoner dollar i anslag för ISS under kalenderåret 2019.

- Beslutet att upphöra med direkta federala bidrag år 2025 innebär inte att stationen i sig kommer att nedmonteras, utan det är möjligt att den fortsätter att operera med stöd av privat industri, skriver Nasa i sitt hemliga dokument.

- Nasa kommer att utvidga internationella och kommersiella partnerskap under följande sju år för att garantera fortsatt mänsklig verksamhet i omloppsbanan kring jorden, tillägger Nasa.

Bild som publicerats 20.5.2011 och som tagits av en besättningsmedlem ombord på rymdskytteln Endeavour.
Bildtext ISS som har en internationell besättning kretsar i omloppsbana kring jorden
Bild: EPA/NASA TV

ISS har många ägare

ISS är ett internationellt projekt som ägs av USA, Ryssland, Kanada, Japan och ett antal europeiska länder.

Vita husets planer väntas därför stöta på hårt motstånd både i och utanför USA, eftersom amerikanerna har satsat så mycket på rymdstationen i det förgångna, skriver Washington Post.

Den republikanska senatorn Ted Cruz fördömde planerna förra veckan då han sade att han hoppas att uppgifterna om Nasas beslut "visar sig vara lika ogrundade som Storfot" (den mytiska "snömannen" som folk säger sig ha sett i skogar i USA och Kanada).

- Som en konservativ så vet du att en av de dummaste sakerna du kan göra är att dra in program efter miljardinvesteringar då projektet ännu kan leva vidare, sade Cruz.

Nasa lär ännu studera om rymdstationens livslängd kan förlängas till år 2028 eller ännu längre in i framtiden, och Cruz anser att inga beslut bör fattas innan den studien är färdig.

Orkanen Patricia fotograferad från den internationella rymdstationen ISS.
Bildtext Rymdstationen används för vetenskaplig forskning. På bilden syns orkanen Patricia fotograferad från ISS
Bild: EPA/NASA/SCOTT KELLY

Privata investerare betvivlar

Privata investerare ifrågasätter också om någon enormt rik individ eller ett bolag är intresserade av att finansiera projektet.

- ISS har byggts för vetenskapliga ändamål och för mänsklig forskning, den har inte byggts för eftertraktade vinster, säger vd Andrew Rush som leder företaget Made In Space.

Frank Slazer som är viceordförande för Aerospace Industries Association tror för sin del att rymdstationens internationella ägare inte blir glada över nyheten.

- Det blir mycket svårt att förvandla ISS till ett kommersiellt projekt på grund av USA:s internationella åtaganden. Projektet kommer alltid att vara internationellt och det kräver den amerikanska regeringens insatser och internationellt samarbete, säger Frank Slazer till Washington Post.

Flygplanstillverkaren Boeing som sköter ISS för Nasas räkning är också skeptisk.

- Att lämna den internationella rymdstationen nu skulle vara ett misstag som hotar amerikanernas ledarskap i rymden. Det skulle skada såväl den kommersiella marknaden som det vetenskapliga samfundet, säger Mark Mulqueen, som leder Boeings ISS-projekt.

Källa: Washington Post

Diskussion om artikeln