Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu är Rukajärvi i exklusiv blåvit klubb – tar plats med alla tiders OS-drottning

Från 2018
Uppdaterad 12.02.2018 13:09.
Enni Rukajärvi.
Bildtext Enni Rukajärvi är Finlands mest framgångsrika individuella olympier på 2010-talet.
Bild: Lehtikuva

Enni Rukajärvis andra OS-medalj tar henne raka vägen in i en rätt exklusiv finländsk klubb. Snowboardåkaren är en av fyra individuella damidrottare som har tagit medalj i två olika olympiska spel.

Tidigt i morse åkte Enni Rukajärvi hem sin andra OS-medalj i karriären. För fyra år sedan tog hon ett slopestylesilver i Sotji, i dag blev det ett brons i samma disciplin.

Samtidigt åkte hon in i den finländska OS-historien. Snowboardåkaren tar plats som en av fyra finländska damidrottare som har tagit en individuell OS-medalj i två olika olympiska spel.

De tre övriga gjorde sina OS-insatser för länge sedan. Här är den trion:

Kaija Mustonen, 2001.
Bildtext Kaija Mustonen.
Bild: All Over Press

Kaija Mustonen: Den mest merittyngda skridskoåkaren på damsidan. I OS i Innsbruck 1964 tog hon silver på 1500 meter och brons på 1000 meter. Fyra år senare tog hon guld på 1500 meter. På dubbla distansen utökade hon saldot i Grenoble med ett silver.

Helena Takalo
Bildtext Helena Takalo.
Bild: / All Over Press

Helena Takalo: Satte avtryck i skidspåren mellan OS i Sapporo 1972 och OS i Lake Placid 1980. I Sapporo blev det ett stafettsilver, i Innsbruck 1976 öppnade hon det individuella medaljkontot med att ta guld på fem kilometer och silver på tio kilometer. Där blev det dessutom ett stafettsilver. I Lake Placid avslutade hon med ett brons på tio kilometer.

Marja-Liisa Kirvesniemi (Hämäläinen) på prispallen i Sarajevo 1984.
Bildtext Marja-Liisa Kirvesniemi.
Bild: All Over Press

Marja-Liisa Kirvesniemi (tidigare Hämäläinen): En finländsk legendar i skidspåret. Med sina tre individuella OS-guld – på fem kilometer, tio kilometer och tjugo kilometer – i Sarajevo 1984 skrev hon sig i historieböckerna. Tio år senare, vid OS i Lillehammer 1994, ökade hon på sitt individuella OS-medaljkonto. Då blev det brons på både fem kilometer och tremilen. Har dessutom två stafettbrons från OS-sammanhang.