Hoppa till huvudinnehåll

Egenland

Anita Hallapelto kör sin bil av märket Cadillac.

Anita Hallapelto fick kvinnorna i Somero att byta leggings mot tyllkjol – med klänningar i vintagestil hjälper butiksägaren kvinnor att hitta sin inre styrka

I en affär i Somero kan kvinnor hitta sin inre drottning – och sin midja. Modebutiken för vintagestil är Anita Hallapeltos dröm. Den färgstarka företagarpersonligheten har arbetat hårt för att uppnå den. Till exempel jagat förrymda grisar.

Från 2018
Uppdaterad 17.04.2018 09:20.

Bland alla mörkblå volvor och stålgrå toyotor skimrar den bjärt rosafärgade Cadillacen som ett utropstecken. Det dova mullret när Anita Hallapelto vrider om nyckeln och motorn dånar igång får nackhåret att resa sig.

Anita - Retrodrottningen i Somero

Händerna på ratten. Röda, vällackade naglar mot vitt läder. Långa, blonda lockar faller ner över den vita fårskinsfällen som täcker det breda framsätet.

Anita bär en klänning i samma nyans som bilen. Skörten är täckt med exotiska blommor, och en tyllkjol skymtar under fållen.

Runt backspegeln hänger fler färggranna tygblommor. Hon slår ett ögonkast i spegeln och vänder ut Lyydia på Joensuunkatu.

Vi glider genom centrum, förbi övergivna affärslokaler, förbi sparbank och lokalförsäkring. Lyydia rullar genom regnet, Anita styr kosan mot det ställe där allt fick sin början.

Om någon orkar stressa så mycket över en att de snackar och kritiserar, kanske det är bra.

Viktigast av allt är att vara sig själv

I Anitas sällskap kan ingen vara tyst. På den svängande dialekten typisk för Egentliga Finland snackar hon glatt, och diskussionen glider in på den uppmärksamhet man ohjälpligen får när man kör en sådan här bil.

Anita själv är också en uppseendeväckande person. En tilltalande, personlig kvinna får höra betydligt mer än bara beundrandre komplimanger.

– Om någon kommenterar kan det ju vara svartsjuka, men i slutändan, om någon orkar stressa så mycket över en att man snackar och kritiserar, kanske det är bra. För då är du ju något! Jag bryr mig inte så mycket, folk kan säga vad de säger.

Visst gör elaka kommentarer ont ibland. Men då lägger Anita ut mer hjärtan än vanligt på sina uppdateringar på Facebook och Instagram. Folk kan säga vad de säger.

Prinsessdag och Miss Kurvig-tävling - till andras glädje

Redan vid dörröppningen till Anita Hallapeltos klädaffär fick vi varsin varm kram. Tydligen ingen ovanlighet för kunderna som besöker henne. Och det är därför vi är här.

Klädaffären Muotiputiikki Helmi i Somero. Utanför står en pink Cadillac från 1964 parkerad.
Bild: Yle/Eva Pursiainen
Öppen dörr in till klädaffär med klänningar i vintagestil.
Bild: Yle/Eva Pursiainen
Anita Hallapelto i sin klädaffär.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Det är många som tyckt att Egenland borde besöka Anita. Se bara vilka beskrivningar vi fick:

“Hon vet hur man får kunderna på gott humor. I Helmi är kunden alltid drottning eller prinsessa. Anitas sprudlande glädje, positiva attityd och påhittighet att hitta på underbara tillställningar till andra människors fröjd - hon lyser upp hela Egentliga Finland.”

En annan tipsare berättar om Anitas välgörenhet, om julklappsinsamlingen för mindre bemedlade barnfamiljer, prinsessdagen för funktionsvarierade flickor och Miss Kurvig-tävlingen där deltagarna ska vara av storlek 2XL - minst.

Laulaja Kyösti Mäkimattila mustassa smokissa, seurassaan useita naisia kukkamekoissa.
Bildtext Sångaren Kyösti Mäkimattila, Anita Hallapelto och deltagare i prinsessdagen tillsammans med bilen Lyydia.
Bild: Yksityinen
Sex kvinnor klädda i vintage-stil på parkeringsplats tillsammans med chockrosa bil från 1964.
Bildtext Medverkande i 2017 års Miss Kurvig-tävling.
Bild: Yksityinen

Så mitt i Somero parkerar hon sin pinka Cadillac framför sin 50-talsinspirerade klädaffär Muotiputiikki Helmi och öppnar dörrarna för alla som letar efter färg och skönhet i sina liv.

Vad är det som driver henne? Vad är det som gör att så många kvinnor - och också en man - har tyckt att Anitas affär och Anita själv är en sevärdhet som flera borde få veta om?

Vi ska återkomma till det, och till klädbutiken. Först ska vi dansa.

Schlagerkungarna Rauli Badding Somerjoki och Reijo Taipale är viktiga kulturpersonligheter för Somero, Taipale för att han tolkar somerobördige Unto Mononens sånger.

Dansbanan, roten till allt

Det är sista onsdagen i augusti på Esakallio dansbana. Klockan är bara ett på eftermiddagen, men Köpi Koski & Projekti kör igång med valsen Brysselin yö.

Dansgolvet fylls omedelbart.

Första gången jag kom hit var jag alldeles till mig

Det får man lov att säga: På den här dansbanan klär man sig snyggt.

Dansande par
Bild: Yle/Eva Pursiainen
Dansband spelar på scenen, folk dansar på golvet nedanför.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

En gul klockkjol med chockrosa tyll under, svartvita bollar, svart spets, en tajt, röd kjol med krås runt fållen… rosor i olika nyanser av rött.

– Första gången jag kom hit var jag alldeles till mig, säger Anita. Jag föreställde mig allt möjligt om kvinnor som männen mäter med blicken. Vi var ett gäng kvinnor, själv stod jag vid toaletthörnet och darrade, skrattar Anita vid minnet.

Blond, långhårig kvinna sitter på bänk i sällskap med några andra personer och viftar med en solfjäder.
Bild: Rasmus Tåg / Yle
Tre svarta handväskor på rad på ett fönsterbräde.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

– Jag försökte verka upptagen med något så att jag skulle slippa gå ut på dansgolvet. Inte visste jag ju att man inte ska ha någon stor väska här! skrattar hon.

Men uppbjuden blev hon.

– Jag bara pep “hjälp hjälp, förlåt förlåt” hela tiden - men där började det. Det var min grej.

En enorm handväska hade hon med sig.

– Inte visste jag ju att man inte ska ha någon stor väska här! skrattar hon.

Biten blev hon ändå. Av dansflugan.

Dansandet har burit frukt också för hennes företag. När Anita började gå på dans klädde sig damerna mest i leggings och sporttröjor i tekniskt material. Idag ser vi inte en skymt av så vardagliga utstyrslar.

– Visst inverkar det att jag själv går mycket på dans och att kläderna är så viktiga för mig själv, jag tror nog jag har fått ett namn runt olika dansbanor i Finland.

Anita talar inte i nattmössan - flera av Finlands trendigaste schlagerstjärnor klär sig i hennes klänningar, och hennes kontakter till schlagervärlden har också hjälpt hennes olika välgörenhetsprojekt.

Till exempel fick deltagarna i prinsessdagen för funktionsnedsatta träffa sångaren Kyösti Mäkimattila som uttryckligen körde ut till Somero för att medverka.

Blond, långhårig kvinna i rosa klänning dansar bland många människor på ett stort dansgolv.
Bild: Rasmus Tåg / Yle

Nu blir det foxtrot och sedan tango. Anita dansar iväg i sin rosa kreation.

Är hon riktigt konstig?

Riktigt konstig badmössa

I Anitas affär är det trångt. Det hejdlösa utbudet av klänningar, kappor och handväskor upptar största delen av utrymmet.

I den lilla trappan sitter Marja Kuosma.

Porträtt på Marja Kuosma
Bildtext Marja Kuosma.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Marja var nyinflyttad i Somero och hade hört talas om både Anita och butiken Helmi. Den lilla affären lockade med sitt generösa skyltfönster, men Marja var ändå skeptisk.

– Första gången jag kom hit tänkte jag, vad i all världen, är hon riktigt konstig? berättar Marja och syftar på Anita.

Tanken på en klädaffär i vintagestil i en liten stad som Somero fick inte plats i Marjas huvud - kanske som stenfotsbutik i Helsingfors, men vad gör en sådan människa här - varifrån har hon kommit!

Till slut vågade sig Marja in över tröskeln. Frillorna, fållarna och mönstren var ändå lite mycket för henne och hon visste inte vad hon skulle köpa.

– Jag köpte en badmössa. Och den var alldeles ljuvlig.

Den badmössan var avgörande. För Anita tog Marjas vilsenhet på allvar och förklarade att den här badmössan behåller frisyren under hela simturen. Och så började hon prova klänningar. Och så blev de vänner.

Blond långhårig kvinna omfamnar en mörkare dam i en klädaffär.
Bild: Rasmus Tåg / Yle

I bakrummet står Anita och lyssnar på Marjas berättelse. Hon ler och tittar ner. Ögonen glittrar. Hon är tydligt betagen av Marjas vackra ord.

“Anita är den verkliga pärlan”

Intill disken står Terttu och Marjo-Riitta. De syns ofta till här, eftersom Terttu jobbar som försäljare och Marjo-Riitta är Anitas goda vän.

– Man ser av de där badmössorna i Somero simhall, ler Terttu.

Men det som kvinnor egentligen kommer hit för, det är energi - Anitas energi, tycker hon.

Kunderna riktigt glöder när de kommer hit, de känner sig som ljuvliga, kvinnliga kvinnor.

Porträtt på kvinna med kort hår och röd tröja i sammet.
Bildtext Terttu Leino
Bild: Rasmus Tåg / Yle
Porträtt på Marjo-Riitta Ahokas.
Bildtext Marjo-Riitta Ahokas-Valtanen
Bild: Eva Pursiainen / Yle

Marjo-Riitta håller med. Att höja på kundernas självkänsla, det är minst lika viktigt som att sälja kläder.

– Så ofta hör man ett “jag ser så hemsk ut” - men Anita får kvinnor att se sig själv på ett annat sätt, hon gaskar upp dem. Anita är den verkliga pärlan här, inte bara den här affären.

Franska underkläder i svinhuset

Anita har alltid älskat vackra ting. I sitt förra liv var hon bondfru. Praktiska overaller och gummistövlar hör bondens utstyrsel till, men ändå ville Anita känna sig fin.

Att känna sig vacker börjar med vackra underkläder, tänkte hon. Men när hon inte hittade något hon gillade i Finland, beställde hon behåar och trosor från Paris.

Blommig klänning i skyltfönster, i bakgrunden en grådaskig gatubild.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Allt fler ville beställa franska underkläder via Anita. Till slut svällde den lilla sidobusinessen, kvinnor tog kontakt och började sälja av Anitas underkläder på hemmabjudningar.

– Vi hade en barack för mina produkter där på gården. Ibland var jag i svinhuset, ibland i hönshuset, och där emellan packade jag in behåar.

Ibland var det rätt galet:

– Grisarna rymde men jag stod i baracken och sålde trosor!

Klädaffären Muotiputiikki Helmi sedd genom en rundad spegel.
Bild: Yle/Eva Pursiainen
Anita Hallapelto knyter en rosett i programledaren Hannamari Hoikkalas hår.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Det var mycket jobb. Anitas barn var små och det är rätt mycket att stå i med en bondgård. Men underkläderna var fröet till Anitas fortsatta liv.

För femton år sedan öppnade modebutiken Helmi sina dörrar, och someroborna kunde köpa kläder från Paris i en affärslokal i stället för i en barack på en åker.

Om det är något som Anita ångrar är det tiden som Helmi tagit från barnen.

– Det var några år som jag sov tre timmar om natten. Förutom det jobb jag gör här i butiken, gör jag ju allt pappersarbete också. Det har varit mycket…

Förmodligen bekant för vilken företagarförälder som helst. Nu är barnen redan stora, och vilka fina barn det är sedan, prisar Anita.

– Jag tänker inte så businessaktigt på affären. Jag har sagt att Helmi är som mitt fjärde barn, och så behandlar jag affären: Om det går bra får Helmi är jag lika stolt över det som över mina egna barn.

– Jag har alltid velat göra saker och ting på ett annorlunda sätt. Inte var det uppenbart att leta produkter och importera dem hit på den tiden, det var arbetsdrygt.

För tio år sedan, när dansbanan blev Anitas andra hem och hon fick sin efterlängtade tyllkjol under klänningen, bytte hon riktning för sin modeaffär. Helmi förvandlades till ett litet retroparadis.

Inga blickar i backspegeln.

Anita Hallapelto sitter inuti sin bil.
Bild: Yle/Eva Pursiainen
Anitas modebutik är Someros pärla - Spela upp på Arenan

Egenland – en kulturreseguide till Finland

  • Ni, publiken, har tipsat oss om udda platser, spännande personer och roliga evenemang som skulle förtjäna mer uppmärksamhet.

  • Hittills har vi fått in mer än 4000 tips av er, och vi väljer ut de mest intressanta av dem.

  • Bekanta dig med över 100 spännande resmål på Yle Arenan eller med hjälp av Egenlands karta.

  • Artiklar om alla resmål i denna kulturreseguide finns på Egenlands webbsida, och också på finska.

  • Följ oss på instagram: @egenland!

Rättelse 27.3.2018 kl 11:16: Ändrat i bildtext där det felaktigt stod att dockan avbildar Toivo Kärki. Rätt namn är Reijo Taipale.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln