Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sexualrådgivare välkomnar gratis preventivmedel till unga

Från 2018
Uppdaterad 12.02.2018 12:02.
Sexualrådgivare Tessi Backas.
Bildtext Sexualrådgivare Tessi Backas.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Sexualrådgivare Tessi Backas välkomnar gratis preventivmedel till unga. Hon möter unga bland annat på ungdomsportalen Decibel där hon dagligen får svara på frågor om bland annat preventivmedel.

- Jag tycker det är jättebra. Det är inte så problematiskt som man ibland har framställt det, säger Backas.

Det som framför allt har kritiserats när det gäller gratis preventivmedel är att de kan delas ut till så unga som 13-åringar. Främst är det ändå äldre tonåringar man väntar sig vara i behov av preventivmedel.

- Människor har ganska mycket hakat upp sig på det här med 13 år. Primärt tror jag nog att det är jättefå 13-åringar som söker p-piller för prevention. I allmänhet handlar det om att du har problem med att du blöder mycket eller har väldigt ont då du har mens. Och jag kan tänka mig att i de fall där en 13-åring vill ha det primärt för prevention så finns det ännu större anledning att ordna det.

kondom
Bild: Ludovic Di Orio

Preventivmedel diskuteras i många kommuner

I Mellersta Österbotten och Kronoby går man alltså in för att ge gratis till exempel p-piller, spiral eller kondomer till unga.

Samma diskussion är aktuell i också Korsholm. Och i Vasa och Jakobstadsregionen har man också smått börjat diskutera i de här banorna.

Backas tror inte heller att man kommer att märka en markant ökning av unga som använder preventivmedel för att de nu blir gratis i vissa kommuner. Hon möter ändå unga alla dagar som funderar kring preventivmedel.

- Alla dagar svarar jag på frågor. Det man måste komma ihåg i den här diskussionen är att det primärt handlar om sexuell hälsa. Och nu har man en jättebra möjlighet att ge de unga ansvaret och att lära dem att ta ansvaret.

Varierande kunskaper

Hur väl insatta de unga är i sexualkunskap och preventivmedel varierar enligt Backas en hel del.

- Det finns en polarisering i det där. Det finns de som är väldigt insatta och så de som inte är alls. Någonstans mittemellan är de flesta.

I januari och början av februari har antalet aborter som utförs på centralsjukhuset i Karleby ökat märkbart. Då man de senaste åren gjort omkring 100 aborter per år är man redan nu uppe i 25 aborter.

Om trenden fortsätter är man uppe i mer än 200 aborter vid årets slut.

Att använda digitala mobilapplikationer som preventivmedel blir allt vanligare.

Orsaken till de ökade aborterna ska utredas och det är ännu tidigt att säga om antalet kan ha att göra med en app som kan laddas ner till telefonen som lovar information om så kallade säkra dagar.

Tessi Backas säger att de unga hon talat med väl känner till appen Natural Cycles som är populär i Sverige.

- De vet om den, medan vi nog rekommenderar att man inte ska tro på den.

Tror du att det är många som använder den?

- Jo, det tror jag. Många unga har gått med i tanken om att de inte vill äta hormoner. Man slänger omkring sig ganska mycket termer utan att kanske riktigt alla gånger veta vad det innebär. Då litar man hellre på en app.