Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Abloy stänger fabriken i Björkboda

Från 2018
Uppdaterad 12.02.2018 19:52.
En fabriksbyggnad
Bild: Monica Forssell / Yle

Abloy har beslutat att koncentrera sin produktions- och logistikverksamhet i Finland till Joensuu, vilket innebär att fabriken i Björkboda med över 40 anställda stänger.

Samarbetsförhandlingarna vid Björkbodaenheten i Kimitoön påbörjades i oktober 2017. Samarbetsförfarandet omfattade hela personalen i Abloys Björkbodaenhet.

Som ett resultat av förhandlingarna har Abloy beslutat att koncentrera sin produktions- och logistikverksamhet i Finland till Joensuu. I ett pressmeddelande motiverar bolaget åtgärden med att man vill stärka konkurrenskraften på lång sikt och uppnå kostnadsinbesparingar.

Det innebär att all verksamhet vid Björkbodaenheten kommer att upphöra och personalminskningarna berör enhetens hela personal.

Skylten visar vägen till Björkboda
Bild: Yle/Anna Savonius

Över 40 anställda i Björkboda

Enheten i Björkboda har 42 personer med fast anställningsförhållande. Enligt Abloys uppskattning uppstår ett behov av ytterligare 28 anställda vid enheten i Joensuu.

Personalåtgärderna, såsom uppsägningar eller ändringar i anställningsvillkoren, kommer att genomföras från och med år 2018 och uppskattningsvis senast innan utgången av år 2019.

Bolagets vd: Digitala låssystem på frammarsch

Enligt Abloys verkställande direktör Jari Toivanen växer efterfrågan på digitala system vid sidan av traditionella låslösningar.

- I fastighetsbranschen tilltar automatiseringen och intelligenta byggnader blir allt vanligare. Samtidigt ökar behovet av att skydda nödvändiga samhällsstrukturer såsom energi-, logistik-, datakommunikations-, sjukvårds- och annan kritisk infrastruktur.

Vackra byggnader i Björkboda lås
Bildtext Björkboda låsfabrik.
Bild: Yle/Anna Savonius

Uppsagda erbjuds jobb och stöd

Enligt bolaget ska man i mån av möjlighet erbjuda de som sägs upp ett annat arbete inom företaget.

Abloy ska också erbjuda stöd för sysselsättning, utbildning och företagsverksamhet. Också alternativa sysselsättningsmöjligheter i Egentliga Finland undersöks, meddelar Abloy.

Diskussion om artikeln