Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minister Kai Mykkänen om Alis död i Bagdad: Ytterst tragiskt men Finlands linje ändras inte

Från 2018
Uppdaterad 12.02.2018 15:39.
Inrikesminister Kai Mykkänen efter att ha svurit tjänsteeden den 12 februari 2018.
Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) säger att det är en ytterst sorglig tragedi att irakiern Ali skjutits ihjäl i Bagdad tre veckor efter att ha återvänt till landet från Finland där hans asylansökan förkastats. Han säger vidare att lagstiftningen i Finland inte ändras på basis av ett enskilt fall.

Mykkänen säger till Yle nyheter att frågan om Alis asylansökan har behandlats i diverse rättsinstanser.

- Rättsinstanserna har bestämt att det då inte fanns tillräckliga förutsättningar för att bevilja asyl på basis av förföljelse.

Mykkänen säger vidare att politiker lyckligtvis inte fattar beslut om enskilda fall, utan han litar på att myndigheterna och rättsinstanserna fattar de svåra besluten.

Mykkänen anser att man i det här skedet inte kan påstå att Migrationsverket skulle ha fattat fel beslut i fråga om Ali. Han säger att det inte finns säkra uppgifter om de omständigheter som ledde till Alis död, till att han sköts.

- Det är svårt att säga om det var fel bedömning (av Migri) eller om situationen har förändrats i hans liv, för hans del.

"Enskilt fall påverkar inte praxis"

Borde praxis vid Migrationsverket ses över?

Mykkänen säger att Migri regelbundet bedömer säkerhetsläget bland annat för Bagdads del. Han säger att Migris arbete i sista hand baserar sig på lagstiftningen.

- Vi måste hela tiden fundera på vad Finlands linje är inom lagstiftningen, men på basis av det här enskilda fallet börjar jag inte dra nya slutsatser.

Mykkänen lovar att regeringen kommer att reagera om det finns skäl att göra det.

Artikeln bygger på Ingemo Lindroos intervju med inrikesminister Kai Mykkänen.

Diskussion om artikeln