Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Hela finska staten bär ansvaret" - Flyktingrådgivningen pekar på brister i asylprocessen

Från 2018
Pia Lindfors är verksamhetsledare för Flyktingrådgivingen.
Bildtext Pia Lindfors, Flyktingrådgivningen
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Både Finlands grundlag och olika internationella avtal förbjuder myndigheterna att utvisa en person som löper risk för att torteras eller dödas.

Om Migrationsverket hade dessa fakta då man avslog den irakiska mannen Alis asylansökan är det mycket allvarligt, säger Pia Lindfors som är verksamhetsledare vid Flyktingrådgivningen i Finland.

Flyktingrådgivningen är en oberoende medborgarorganisation som ger rättshjälp till asylsökande och utlänningar i Finland.

Migrationsverket har inte kommenterat det enskilda fallet med irakiske Ali som dödades i Bagdad tre veckor efter att han hade återvänt till Irak från Finland där han hade sökt asyl.

Migri säger att processen ska gås igenom men konstaterar ändå att verkets uppgift är att följa den lag som politikerna har stiftat.

Inte heller Pia Lindfors vid Flyktingrådgivningen kan kommentera det enskilda fallet. Men om fel har begåtts är det den finska staten som ställs till svars i Europeiska människorättsdomstolen, säger hon.

Vi kan inte vara säkra på att allt har gått rätt till.

― Pia Lindfors, Flyktingrådgivningen

Flyktingrådgivningen anser att kvaliteten i asylprocessen har rasat sedan december 2015 då regeringen ändrade på sin flyktingpolitiska linje. Processen ska nu gå snabbare och den asylsökande har inte automatiskt rätt till rättshjälp i processen.

- Därför kan vi inte vara säkra på att allt går rätt till, säger Lindfors.

Den nytillträdde inrikesministern Kai Mykkänen säger i dag till Svenska Yle att det är ytterst sorgligt att den irakiske mannen sköts ihjäl men att detta inte ändrar på Finlands linje.

Pia Lindfors säger att Flyktingrådgivningen ännu inte har hunnit diskutera asylpolitiken och hon tror inte att Mykkänen har hunnit bekanta sig med Migris verksamhet.

- Det viktigaste just nu skulle vara att se till att sådana här händelser inte inträffar på nytt.

- I synnerhet Migrationsverket men också domstolarna måste noggrant granska alla fall som nu behandlas. Det gäller också de tusentals nya ansökningar som har lämnats in av dem som redan har gått igenom processen en gång, säger Pia Lindfors.

Artikeln baserar sig på Johannes Tabermans intervju med Pia Lindfors i Aktuellt 17.

Diskussion om artikeln