Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många fall av RS-virus – spädbarn i riskzonen

Från 2018
ett spädbarn som vilar på mammans bröstkorg. Mamman håller sina händer om den lilla barnkroppen
Bild: Mostphotos

En liten RSV-epidemi cirkulerar just nu i Österbotten. I Vasaregionen har man haft tiotals fall och även i Jakobstadsregionen har man sett en liten ökning.

- Vi har haft många bebisar och barn inne på barnavdelningen. Ibland är epidemin sådan att de klarar av det på öppen vård, men nu har det varit så segt slem att det måste sugas bort. Men vi har inte tvingats flytta någon till intensiven, säger ansvarsområdesdirektören Tarja Holm vid Vasa centralsjukhus.

Matias Björn, överläkare i barnsjukdomar på Malmska i Jakobstad, bekräftar att man även där har haft fler fall av barn med RS-virus i år än förra året.

- Men det kommer och går. Inte har det varit ovanligt många fall, men en liten ökning har vi sett.

Liknar en vanlig förkylning

RS-viruset, eller respiratoriskt syncytievirus, liknar en vanlig förkylning med symtom som snuva, hosta och feber. För vuxna och äldre barn är viruset oftast ofarligt, men spädbarn kan bli ordentligt sjuka.

- Det kan vara väldigt farligt. Ibland kan man hamna på intensiven och till och med i respirator. Men jag har varit här i många herrans år och det händer inte så ofta, det är nog jättesällsynt, säger Holm.

- Farligast är det för barn under ett halvt år. Då måste man följa med att de andas bra och att slemmet sugs bort om det behövs.

RS-viruset smittar lätt och äldre barn kan föra det med sig från till exempel dagis eller skola och på så sätt smitta yngre syskon.

- Om små bebisar börjar hosta eller har feber, är det skäl att kolla med läkaren och åka till polikliniken eller hälsovårdscentralen och visa upp barnet. Inte till rådgivningen, där kan man smitta andra bebisar.

Epidemin i Österbotten har redan pågått i några veckor, men Holm tror att den börjar avta småningom.

- Det hoppas jag faktiskt.

Diskussion om artikeln