Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Bengt Klemets: Psalmprojektet sprängde alla tekniska och ekonomiska gränser

Från 2018
Uppdaterad 20.02.2018 10:20.
Bengt Klemets.
Bildtext Bengt Klemets har fungerat som producent för inspelningen av de nya psalmerna
Bild: Yle/Rolf Granqvist

- Jag är mycket noga med teknik och pengar, men aldrig tidigare har jag räknat en budget så fel och aldrig tidigare har jag beräknat teknikanvändningen så åt skogen som när det gäller psalmprojektet. Däremot är slutresultatet strålande, säger producent Bengt Klemets.

Psalmboken i Borgå stift fick ett tillägg på 147 psalmer för något år sedan. Så fort psalmerna fanns tillhands påbörjades processen med att spela in dem för Yle.

Tre psalmer i timmen

- Tanken från början var att göra enkla inspelningar runtom i Svenskfinland med i huvudsak orgel och befintliga körer. Takten skulle vara tre psalmer i timmen så projektet var inte särskilt omfattande, minns Bengt Klemets.

Men det blev inte så. När samarbetet väl kom igång mellan kyrkan och Yle visade det sig att ambitionsnivån var mycket högre än så på alla håll.

Över 1000 medverkande

Kantor Anna-Maria Böckerman som höll i projektet från kyrkostyrelsens sida engagerade körer, musiker, solister, barngrupper runt om i Svenskfinland.

Långt över 1000 människor involverades. Projektet blev ett finlandssvenska mastodontprojekt.

- Vi började inspelningarna i juli 2016 med Martin Wegeliusinstitutets barn- och ungdomskörer och orkestrar. Sen fortsatte vi runt om i prosterierna. Från Kronoby i norr, ner genom Österbotten, Åboland, Nyland och Åland. I mars 2017 var inspelningarna klara, berättar Klemets.

Vi ser detta som en gigantisk kulturgärning

― Bengt Klemets

Efter det vidtog ett omfattande ljudbearbetningsarbete. Och nu i februari 2018 är allting klart.

- Vi ser inte detta enbart som ett psalmprojekt vilket som helst utan som en gigantisk kulturgärning.

- Vi kunde naturligtvis ha gjort så att vi gett uppdraget till en grupp proffsmusiker och spelat in alltsammans i en ljudstudio. I stället valde vi den svårare vägen och vände oss till församlingarna som ställde upp med sina förmågor.

Delaktighet

- Delaktighet har varit nyckelordet. Psalmerna är till för både dem som framför dem och för dem som lyssnar, berättar Klemets.

Psalmprojektet är också en stor public service-satsning. Långt över 100 av de nyinspelade psalmerna finns nu publicerade på Yle Arenan till för vem som helst att lyssna på när som helst.

100 nya psalmer
Bildtext Över 100 nya psalmer finns nu på Arenan att lyssna på för vem som helst, när som helst
Bild: Yle Mari Latva-Karjanmaa

- För oss var det viktigt att psalmerna inte enbart skulle användas i andakter och radioprogram utan vara tillgängliga för alla, säger Klemets.

Vad är en psalm?

Den klassiska kvällen på Vega ägnar denna vecka hela kvällen åt psalmbokstillägget och de nya inspelningarna.

Vad gör en psalm till en psalm? Kan vem som helst skriva en psalm? Vem är psalmerna till för? Kan en psalm ha vilken melodi som helst? Vad finns det för psalmtrender?

Gäster i studion är hymnolog Jocke Hansson, författare Catharina Östman, stiftssekreterare och musiker Jan Hellberg och kantor och musikpedagog Anna Brummer.
Programmet leds av Bertil Blom och Stefan Jansson.

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln