Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Då den mäktiga utnyttjar den svaga är det exploatering - inte prostitution"

Från 2018
Kvinna i flyktingläger i Port Port-au-Prince i juli 2010
Bildtext Kvinna i flyktingläger i Port Port-au-Prince i juli 2010
Bild: EPA/Andres Martinez Casares

Kvinnor som är försvagade och svårt drabbade av händelser i sin omgivning tar emot pengar i utbyte mot sex. Det kallas exploatering - inte prostitiution.

Det här diskuteras i en artikel i The Guardian där man begrundar hemlighållandet av det faktum att män som arbetade för biståndsorganisationen Oxfam utnyttjade sexuellt flickor och kvinnor i samband med biståndsarbete efter jordbävningen 2010.

Samma sak uppges ha förekommit i Tchad.

- Det går inte att bortförklara det som skedde med att beskriva det som "användning av prostituerade" eller genom att låtsas att det här var första gången personer som begår goda gärningar ändå handlat fel, säger artikelförfattaren Suzanne Moore.

Hon påpekar att det är skäl att minnas att sexarbete inte alltid är fråga om kvinnors val av livsstil som privilegierade vita män kan ta del av.

Prostitution innebär ett val och samförstånd mellan parterna

Prostitution innefattar ett val och ett samtycke, konstaterar Suzanne Moore. Det är ändå oklart hur många val kvinnorna hade i samband med de förkrossande följder som jordbävningskatastrofen i Haiti fick.

Kvinnor i Haiti stod ofta i ett beroendeskap till de män som utnyttjande dem sexuellt.

- Kvinnorna hade så lite att klara sig på att de kunde köpas för priset av en måltid eller ett par billiga skor.

- Saken blev inte bättre av att FN:s fredsbevarare i Haiti inledde relationer med kvinnor som blev gravida - och som därefter övergavs.

Utnyttjande innebär att man har brutit ett förtroende

Suzanne Moore konstaterar att utnyttjande är ett resultat av en obalans i ett maktförhållande.

- Sådant tenderar att ske i områden där personer som borde ta hand om de maktlösa bryter den villkorslösa tilltro som den maktlösa har till den person som förväntas hjälpa.

"Rena rama kolonialismen"

FN:s fredsbevarare har under de senaste åren gjort sig skyldiga till svåra brott mot kvinnor och flickor, framför allt i Centralafrikanska republiken.

- Sex ingår i en transaktion som mycket desperata svarta kvinnor tar till. Berättelserna är horribla; det är exploatering av det grymmaste slaget - rena rama kolonialismen, säger Moore.

Institutioner skyddas - offren lämnas åt sitt öde

Man kan se liknande mönster i andra sammanhang.

Till exempel vårdhem, internatskolor och religiösa institutioner utgör en egenartad värld med en unik moral. Där kan de allra mest sårbara utnyttjas av sina så kallade beskyddare.

Det är också känt att den här sortens institutioner reagerar väldigt långsamt och ovilligt i samband med skandaler som har anknytning till missbruk och utnyttjande.

Otrevliga händelser hemlighålls, och man ser det som en intern fråga för organisationen. Och då kan offren bli utan den hjälp de behöver.

Till exempel katolska präster som har förgripit sig på unga har skyddats, och förflyttats till andra stift. Här är det fråga om ett klart ignorerande och förnekande av de skador som offren har fått till följd av prästernas handlingar.

(The Guardian)