Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skidning: Stefan Löfving-loppet i Borgå blir av men Vargspåret i Sibbo inhiberas på grund av snöbrist

Från 2018
Ditåt går Stefan Löfving-spåret
Bild: YLE/Jonas Blomqvist

Det blir inget Vargspår i början av mars. Det här meddelar Sibbo kommun.

Det 30 eller 50 kilometer långa loppet som brukar skidas genom Sibbo ordnades senast 2013. Vargspåret inhiberas nu för femte året i rad.

Loppet inhiberas på grund av snöbrist

Bjarne Ståhl är idrottsplatsmästare i Sibbo och han säger att man tillsammans med vargspårskommittén fattade beslutet i går (i måndags).

Vi skulle gärna ha ordnat ett Vargspår, men vädrets makter kan man inte rå på

Ståhl berättar att man från kommunens sida hade förberett sig på att ordna loppet. Man hade röjt under ledningar och försökt köra spår på åkrarna i Söderkulla, men förgäves.

- Det är inte möjligt att få ett bra skidspår till stånd med den lilla snö som finns på åkrarna. Om man packar ihop natursnön blir det bara fem centimeter kvar, säger Ståhl.

Att dessutom köra upp en bana på 50 kilometer med så lite snö i naturen går helt enkelt inte.

Bjarne Ståhl
Bildtext Bjarne Ståhl säger att man gärna hade ordnat Vargspåret i Sibbo
Bild: Yle/Jeanette Winberg

- Vi skulle gärna ha ordnat ett Vargspår, men vädrets makter kan man inte rå på, suckar han.

Det finns ingen tanke på att förkorta Vargspåret i kilometer, och att sluta med loppet helt är inte heller ett alternativ, berättar Ståhl.

I stället hoppas man på bättre lycka nästa gång. Sibbo kommun har redan gått ut med att man gör ett nytt försök med Vargspåret den 3 mars 2019.

Stefan Löfving-loppet i Borgå blir av

Det 40 kilometer långa Stefan Löfving-loppet som skidas på Humla-spåren i Borgå blir av.

I år är det 61 år sedan det första Stefan Löfving-loppet. Det var dåvarande president Urho Kekkonen, som med nummer 1 på bröstet, var först ut i spåret mellan Borgå och Lovisa.

Vi har just diskuterat loppet med idrottsbyråns personal i Borgå och det är nog meningen att vi ska hålla loppet

Lars Meyer är ordförande för Borgå Akilles skidsektion.

- Vi har just diskuterat loppet med idrottsbyråns personal i Borgå och det är nog meningen att vi ska hålla loppet, berättar han.

Inte heller Stefan Löfving-loppet är något solskenshistoria. I fjol skidades 60-årsjubileet på Kokon konstsnöbana i snöfattigt och regnigt väder. Man valde ändå att ordna loppet eftersom det var jubileumsår.

Lars Meyer tävlingsledare för FSSM tävlingarna
Bildtext Lars Meyer säger att man ska hålla ett öga på Akilles skidsektions webbplats för att kolla att loppet faktiskt blir av
Bild: Yle/Stefan Paavola

På grund av avverkningar i skogen i Ebbo är det oklart vilken rutt deltagarna i Stefan Löfving-loppet skidar. Allt beror på snöläget.

Eventuellt lyckas man hålla det längre Holken-spåret som går genom skogen till Ebbo i så gott skick att det går att skida ända fram till Holken och tillbaka samma väg, berättar Meyer.

- Annars får den som vill skida 40 kilometer skida fyra gånger till bakre Humla, konstaterar han.

Stefan Löfving-loppet ordnas den 25 februari i Borgå. Sträckorna i år är 10, 20 och 40 kilometer. Skidstilen är klassisk.

Anmälningar till loppet tas emot på plats. Start och mål är vid Rönnvägens parkeringsplats i Borgå.

Lars Meyer rekommenderar att man håller ögonen på Akilles skidsektions webbplats för mer detaljer kring loppet, och för att kolla att loppet verkligen blir av.

Diskussion om artikeln