Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Invandrare blev beskjutna i småstaden Macerata - attacken blev ett slagträ i Italiens politiska debatt

Från 2018
Man cyklar förbi skyltfönster med kulhål i glaset
Bild: Yle / Christin Sandberg

Ett skottintermezzo med rasistiska motiv följt av en massiv motdemonstration. Den lilla staden Macerata i centrala Italien har under de gågna veckorna fått känna av allt starkare spänningar mellan invandringsfientliga grupper och migranter från Afrika. Händelseförloppen används nu också som slagträ i den politiska debatten inför parlamentsvalet i mars.

- Många är rädda. Vi känner oss som offer i det här, säger Samuel Kunoun, själv född i Nigeria och ordförande för en fackansluten organisation som arbetar med integration.

Kunoun kom till Italien med siktet inställt på att studera för över trettio år sedan. Det var under en period då invandringen från Afrika var sällsynt.

Alltsedan juridikstudierna har han ansvarat för migrationsfrågor hos fackförbundet CISL.

- De är trötta på oss, på att se alla unga killar och tjejer från Afrika gå omkring på gatorna utan en framtidsvision, menar Kunoun.

Samuel Kunoun jobbar med integrationsfrågor i italienska Macerata
Bildtext Samuel Kunoun jobbar med integrationsfrågor
Bild: Yle / Christin Sandberg

Våldsdådet kom ändå som en överraskning

Migrationen från Afrika till Italien har ökat markant under de senaste åren. Men varken Kunoun eller någon annan Maceratabo som Yle pratar med säger att de hade förväntat sig något av de som nu har inträffat.

- Macerata är och har alltid varit en öppen och välkomnande stad med ett organiserat mottagande, säger Paolo Bernabucci som leder organisationen GUS, som har den längsta erfarenheten av att arbeta med flyktingmottagande i staden.

Jag har bott här i åtta år och fram till 2016 hade jag aldrig några problem att hitta arbete eller med hur jag blev bemött

Fatoumata Barry

Det var i helgen som staden bokstavligt talat invaderades då över tjugotusen personer - motsvarande halva dess befolkning - samlades i en antirasistisk och antifascistisk demonstration. Det blev en över två kilometer lång kortege runt den medeltida stadsmuren under hård polisbevakning i en i övrigt nedstängd stad.

Bakgrunden är en allvarlig attack mot invandrare

Demonstrationen ägde rum på dagen en vecka efter att en man hade kört genom staden och skjutit mot en rad personer med afrikanskt ursprung. Sex personer, varav fem män och en kvinna, skadades.

Strax innan den misstänkta gärningsmannen greps av polisen klev han ur bilen för att göra en romersk hälsning (mest känd som hitlerhälsning, men som i Italien användes av fascisterna på 1920-talet) vid ett krigsmonument insvept i den italienska flaggan.

Skjutningarna föregicks av ett uppmärksammat styckningsfall av den 18-åriga Pamela Mastropietros, som hade rymt från ett behandlingshem, och vars kropp återfanns i två resväskor.

Dödsorsaken är ännu inte fastställd, men det spekuleras i överdos eller mord. Tre nigerianer, varav en är knarklangare, sitter häktade misstänkta för mordet.

Lega Nords politiker vädrar morgonluft

Problemet, menar både Kunoun och Bernabucci, är att händelserna i Macerata har blivit brickor och kanske avgörande sådana i det politiska spelet inför parlamentsvalet den fjärde mars.

Den första att uttala sig mot personer utifrån deras hudfärg var det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Lega Nords partiledare Matteo Salvini som menade att de skyldiga är de som har fyllt Italien med illegala invandrare.

Den misstänkta gärningsmannen Luca Traini, kandiderade till kommunfullmäktige för just Lega Nord i förra årets borgmästarval, dock utan att få en enda röst.

Lega Nords partiledare Matteo Salvini
Bildtext Lega Nords partiledare Matteo Salvini i staden Fabriano
Bild: Yle / Christin Sandberg

Under sloganen "italienarna först” besökte partiledaren Salvini senare under veckan flera städer i den drabbade regionen Marche. Här har ekonomin gått utför allt sedan finanskrisen 2007, samtidigt som jordbävningar har lämnat hus och hela byar i spillror.

Och nu senast kunde alltså ett allvarligt skottdåd bevittnas på öppen gata.

Invandringen framställs som ett samhällsproblem

Salvini talade till fabriksarbetare som riskerar att förlora arbetet och jordbävningsdrabbade som fortfarande sover i husvagnar fastän det har gått 1,5 år sedan det första skalvet ägde rum. De politiska lösningarna på problemen är enligt Lega Nords partiledare att stoppa invandringen och sänka skatterna.

Den hårda politiska retoriken i migrationsfrågorna avspeglar sig allt mer i samhället, även i Macerata. Trots att de flesta av stadens invånare hävdar att det vanligtvis är en mycket lugn stad att leva i.

Fatoumata Barry på en gata i italienska Macerata
Bildtext På senare tid har också Fatoumata Barry fått känna av rasismen
Bild: Yle / Christin Sandberg

- Jag har bott här i åtta år och fram till 2016 hade jag aldrig några problem att hitta arbete eller med hur jag blev bemött. Men det har blivit mycket svårare. På senare tid har många sagt rakt ut att de absolut inte vill ha en svart kvinna som hemhjälp när de har träffat mig, säger Fatoumata Barry från Guinea.

Polariseringen syns allt tydligare

Finska Mervi Ruottinen, som har bott i Macerata i 17 år säger att hon också har känt att klimatet har hårdnat de senaste åren och beskriver samhället som polariserat. Å ena sidan finns det de som vill se ett öppet och jämlikt samhälle, å andra sidan de som vill stoppa migrationen.

- Italien har tagit emot många afrikanska migranter och politikerna har misslyckats i mottagandet, men här har Europa ett ansvar. Det är hela Europas ansvar, säger Ruottinen.

Mervi Ruottinen bor i Macerata i Italien
Bildtext Mervi Ruottinen ser allt djupare motsättningar i samhället
Bild: Yle / Christin Sandberg

Den fjärde mars är det parlamentsval i Italien och Lega Nord ingår i den högerkoalition tillsammans med bland annat mångmiljardären Silvio Berlusconis Forza Italia som leder i opinionsundersökningarna.

Det parti som enskilt ser ut att få flest röster i valet är Femstjärnerörelsen (M5S). De har fördömt dådet, men i övrigt inte uttala sig.

Även regeringspartiet, Det demokratiska partiet (Pd), håller låg profil. Inga av de större partierna deltog i lördagens manifestation.

Macerataborna som fortsätter satsa på integration

Men aktivisterna från demonstrationen vill ha klara besked.

- Vi måste sätta stopp för våldet. Vi kan mötas och diskutera utifrån olika kulturella och ideologiska ståndpunkter, men inga fler skjutningar, säger Paolo Bernabucci från organisationen GUS i Macerata.

Samuel Kunoun vars organisation stöttar migranter i kontakt med italienska samhällsinstitutioner, säger att han är emot hur händelserna i Macerata har utnyttjats för politiska syften, både av högerpopulister och antifascister. Han berättar att de istället planerar en interreligiös minnesstund för Pamela Mastropietros.

- Vi är som vem som helst, fortsätter han och menar att integration måste innebära likabehandling.

Text: Christin Sandberg, Macerata

Akutvårdare tar hand om en av de skadade.

Migranter skjutna i Italien - flera personer har skadats

Polisen har gripit den misstänkte skytten.

Diskussion om artikeln