Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Patrias vd erkänner: Det var fel att låta finländaren som dödades i Uganda marknadsföra Patrias produkter

Från 2018
Uppdaterad 13.02.2018 18:47.
Vd för Patria, Olli Isotalo
Bildtext Patrias vd Olli Isotalo
Bild: Jyrki Ojala/Yle

Olli Isotalo, vd på försvarsteknologitillverkaren Patria erkänner att företaget gjorde fel då man lät den finländska affärsmannen marknadsföra Patrias produkter i Uganda.

Den ungefär 40 år gamla mannen hittades förra veckan död i ett hotellrum i Kampala. Polisen i Uganda utreder fallet.

Mannen hade också tillstånd att marknadsföra Patrias produkter i Moçambique.

Han hade tagit kontakt med Patria första gången redan i början av fjolåret och erbjudit sina tjänster. Enligt Isotalo hade han arbetat med marknadsföring i flera länder.

Patria gjorde inte då upp om någon överenskommelse med honom. Mannen tog ändå på nytt kontakt med Patria i början av januari i år och berättade att han var på väg på en affärsresa till Afrika.

Då kom Patrias försäljningschef överens med mannen om att han kan förevisa Patrias produkter i Uganda och Moçambique. Mannen hade sagt att han skulle träffa flera ministrar under resan.

Inte tillräckliga fullmakter

Enligt Isotalo hade ändå försäljningschefen inte tillräckliga fullmakter att ge mannen tillstånd.

- Omdömet svek eftersom tillståndet hade krävt godkännande av försäljningschefens förman och vissa utredningar som Patria brukar göra.

Redan på måndagen berättade Patria att mannen under sin resa också hade för avsikt att marknadsföra Patrias produkter, men att Patria inte hade något officiellt avtal med honom.

Patria hade startat en utredning gällande mannens bakgrund och det visade sig att det inte fanns några hinder för samarbetet. Däremot hade utredningarna gällande både Uganda och Moçambique som länder blivit ogjorda.

Till exempel är Uganda på Transparency Internationals lista på grund av brott mot mänskliga rättigheter. Patria strävar inte heller efter några handelsförbindelser med Uganda.

Utrikesministeriet följer med utredningarna

Utrikesminister Timo Soini sade på tisdagen att utrikesministeriet noggrant följer med utredningarna av dödsfallet.

- Fallet väcker bekymmer och rykten sprider sig men vi har inte ännu några uppgifter som dödsorsaken, säger Soini.

Soini säger också att det för tillfället inte finns några vapenexportavtal med Uganda.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Patrian toimitusjohtaja myöntää virheen: Ugandassa kuolleelle suomalaiselle annettiin lupa markkinoida - "Harkinta petti", av Timo Keränen.