Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska myndigheter rasar över Navalnyjs nya video - spekulationer om koppling till Trump

Från 2018
Aleksej Navalnyj
Bild: MAXIM SHIPENKOV/EPA-EFE

I Ryssland har oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj än en gång lyckats reta gallfeber på myndigheterna. Nu hotar de stänga både Youtube och Instagram ifall Navalnyjs senaste rapport med korruptionsavslöjanden inte raderas senast i dag onsdag.

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs nya video handlar om oligarken Oleg Deripaska och vice-premiärminister Sergej Prichodko.

Videon berättar om korruption och prostitution, men också om USA-politik och den har skapat stor uppståndelse i landet.

Navalnyj lät publicera videon på sin egen Youtubekanal för några dagar sedan och hittills har fyra miljoner personer sett den.

Lyxjakt och prostituerade

Rapporten avslöjar en nära relation mellan affärsmannen Deripaska och vice-premiärminister Prichodko.

En kort video från 2016 visar hur Deripaska och Prochodko sitter på en lyxjakt utanför Norges kust och diskuterar. Bilderna är tagna av 21-åriga Anastasia Vasjukevitj, som enligt henne själv bjöds in som sällskap på herrarnas båtresa.

Vasjukevitj är en fotomodell som har gjort sig känd i Moskvas jetset. Hon för även en blogg på Instagram där Navalnyj hittade bilderna.

Vasjukevitj har också skrivit en bok med fingerade namn om Norgeresan. Boken heter ”Dagbok om hur man förför en miljardär”.

Navalnyjs 25 minuter långa video försöker i detalj övertyga publiken om att vice-premiärminister Prichodko är ute på en mutresa.

Han har flugits in till Norge i ett av Deripaskas privatplan. Navalnyj häcklar det faktum att det finns prostituerade ombord och han uppmanar president Putin att ge sparken åt Prichodko.

Krav på förbud

Oligarken Deripaska reagerade med ens på videon och vände sig till domstol.

Och inte vilken domstol som helst, utan till staden Ust-Labinsk i södra Ryssland där alla känner oligarken eftersom Deripaska gick i skola och fortfarande betalar skatt här.

Rätten kom direkt fram till att videon måste förbjudas eftersom den innehåller information ”som inte får publiceras utan tillstånd av de inblandade”.

Strax därefter vaknade Roskomnadzor, myndigheten som övervakar internet.

I rekordfart krävde den att fotomodellens bildmaterial och Navalnyjs rapport raderas från internet inom tre dagar.

Annars kan det leda till att hela Youtube och Instagram blockeras i Ryssland.

Trump spökar i kulisserna

I den ryska debatten förundrar sig många över myndigheternas blixtsnabba och drastiska agerande.

Vad är det egentligen som är så pass känsligt i rapporten att det direkt måste förbjudas?

En del bedömare menar att det handlar om USA-kopplingen. I videon pekar Navalnyj på en direkt förbindelse mellan den ryska regeringen, Deripaska och Donald Trumps presidentkampanj.

Oligarken Deripaska har nämligen länge haft en nära relation med Paul Manafort, som ledde Donald Trumps valkampanj. Enligt vissa uppgifter hade Manafort lovat informera Deripaska om valet.

Först nu visar det sig att Deripaska också har en nära relation till vice-premiärminister Prichodko, som i Moskva är känd som en grå eminens i den ryska utrikespolitiken.

Se videon här!

Diskussion om artikeln