Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Kantintanterna" förgyller patienternas dagar med choklad och sällskap vid Åbolands sjukhus

Från 2018
Uppdaterad 14.02.2018 11:05.
Barbro Lax och Gunborg Sandström.
Bildtext Barbro Lax och Gunvor Sandström.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Mandariner, bananer, tripp, chips, choklad - och samtal. Det är bara några av de saker som Röda Korsets kantinverksamhet har bjudit på sedan 1964 vid Åbolands sjukhus.

May Ahlqvist hämtar nyckeln vid infodisken och tar hissen ner till källaren vid Åbolands sjukhus med två fyllda kassar i händerna. I källaren står gamla sjukhussängar uppradade längs med korridorerna och på en dörr finns det kända röda korset uppklistrat.

Bakom dörren finns ett litet kontor med sparsam inredning och dunkel belysning. I hyllan delar Röda Korsets verksamhetsberättelser från 1960-talet plats med godislådor och chipsburkar. Röda Korsets kontor i Åbolands sjukhus är inte stort, men tjänar sitt syfte.

May Ahlqvist packar upp en påse med mandariner.
Bild: Yle/Lina Frisk.
Röda korsets kontor vid Åboalnds sjukhus.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Ahlqvist är ansvarig för kantinverksamheten och är här för att förbereda inför dagens kantinrunda. Medan hon tömmer innehållet i kassarna berättar hon om de långa anor Röda Korset har vid Åbolands sjukhus.

- Jag tror att verksamheten fick sin början av att det fanns många patienter från skärgården. På den tiden var man länge på sjukhusen och det fanns en efterfråga att någon skulle hälsa på. Där fick Röda Korset sin uppgift här.

May Ahlqvist med kantinvagnen.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Röda Korset gör kantinrundor i sjukhuset två dagar i veckan, på tisdagar och torsdagar klockan 14. Då går ”kantintanterna runt i avdelningarna och i korridorerna där människor sitter och väntar på sin tur.

Många uppskattar kantinvagnen

I kassarna med varor gömmer sig mandariner, äpplen, godis, chips, choklad, olika drickor och mycket mer, som de sedan säljer under sina rundor i avdelningarna.

- Varorna köper vi där det är billigast. Prisnivån när vi säljer har varit samma i flera år, men det ska gå med vinst. Förra året gick vi med vinst med ungefär 400 euro, säger Ahlqvist.

May Ahlqvist.
Bildtext May Ahlqvist
Bild: Yle/Lina Frisk.

Men syftet, och det viktiga, med deras verksamhet är inte att gå med vinst. Det är att träffa patienterna.

- Det är många som bor längt borta och kanske inte har någon som kommer och hälsar på dem. Vi pratar med patienterna om de vill. Då får de berätta om varför de är inne, vad som gjorts åt dem, hur de mår och när de får åka hem. Det har varit väldigt uppskattat.

Ahlqvist berättar att många av patienterna blir väldigt glada när de ser dem komma med Röda Korsets vagn.

- Ibland när man kommer så utbrister patienterna ”Oj kommer ni nu! Vi har nog väntat så!”. Trots att man nu för tiden är väldigt kort tid i sjukhuset så känner många till oss. Det är många som varit förut och vet att det kommer en kantinvagn.

Vilka är ”kantintanterna”?

Just nu finns det kring tjugo kantintanter och – farbröder som frivilligt besöker sjukhuset.

- Det varierar lite, men det har alltid funnits tillräckligt. Många av oss är äldre och börjat med det här då vi gick i pension.

Gunborg Sandström sträcker en chokladstång till en patient.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Enligt Ahlqvist är det relativt lätt att hitta frivilliga till kantinverksamheten eftersom man själv får bestämma när man har möjlighet. Många av ”kantintanterna” har varit med i verksamheten i flera år.

- Det är sällan man kommer hem härifrån och upplever att det har varit en tråkig dag. Det här ger mycket. Jag känner att jag gjort någonting gott idag. Det kanske inte är så storartat men det känns bra att vara med i någon verksamhet.

"Det är roligt med lite sötsaker"

Vid tvåtiden kommer dagens kantintanter, Barbro Lax och Gunvor Sandström. De laddar klart kärran som liknar en butiksvagn och tar hissen upp från källaren.

Barbro Lax och Gunborg Sandström packar vagnen.
Bild: Yle/Lina Frisk.
Barbro Lax och Gunborg Sandström vid hissen.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Innan de går in till varje avdelning tvättar de noggrant sina händer förrän de svänger förbi kansliet för att fråga sjukskötarna vilka rum de får besöka, och vilka patienter som inte får äta av något i vagnen.

Barbro Lax och Gunborg Sandström tvättar händerna.
Bild: Yle/Lina Frisk.
Barbro Lax vid kansliet.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Sen börjar de knacka på dörrarna en efter en. Just idag står flera rum tomma. Men det är bara bra, konstaterar Lax, det betyder att färre personer är sjuka.

Patienterna tittar intresserat i vagnen. Alf Törnqvist från Kimitoön lyser upp i sin säng när Röda Korsets kantinvagn rullar in i rummet.

- Oj, oj! Frukter och choklad, vilken fest! utbrister han.

Alf Törnqvist väljer pland produkterna i vagnen.
Bildtext Alf Törnqvist väljer bland produkterna i vagnen.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Törnqvist har inte varit länge på sjukhuset så han har inte råkat träffa kantintanterna tidigare.

- Det är roligt när man får lite sötsaker, konstaterar Törnqvist.

Han väljer en chokladplatta som han ska äta medan han tittar på OS-skidning.

Enligt Sandström är frukt och drickorna de populäraste varorna i sortimentet. Men många har också svårt att motstå chokladen.

Viveca Sandström betalar för sin mandarin.
Bildtext Viveka Stenberg betalar för sin mandarin.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Viveka Stenberg från Kimitoön väljer en mandarin i dag. Hon tycker det är bra att kantinverksamheten finns.

- Det är jättebra. Alla blir glada om man vill ha någonting.

Men kantinverksamheten gläder inte enbart patienterna. Lax och Sandström säger att de får mycket ut av att jobba som frivilliga vid sjukhuset.

- Det bästa är nog att prata med patienterna. Många tycker att det är roligt att vi kommer så de har någon att prata med, i synnerhet de från skärgården som inte får så många besök, säger Sandström.

Barbro Lax och Gunborg Sandström.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Ifall man är intresserad av att ställa upp som frivillig kan man gå in på hemsidan för Röda Korsets svenska avdelning i Åbo. Där finns mer information om deras verksamhet och kontaktuppgifter om man vill ställa upp som frivillig.

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln