Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Isen har lagt sig över Bottenviken – Österbottens exportindustri beroende av isbrytare

Från 2018
Uppdaterad 14.02.2018 09:53.
Bild på isbrytare som jobbar sig igenom isen.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Arctia

Utan isbrytare skulle den österbottniska exportindustrins varor just nu inte fås ut i världen. Bottenviken är frusen och fler isbrytare är på väg norrut för att underlätta trafiken.

Isbrytarna Kontio, Otso och Polaris befinner sig redan i området. För att trygga fartygstrafiken och hamnåtkomsten i Bottenviken har statens isbrytaroperatör Arctia skickat även en fjärde isbrytare, Urho, norrut.

Isbrytarna assisterar i farlederna och ser till att handelsfartyg når samtliga av Bottenvikens hamnar, det vill säga Kemi, Torneå, Uleåborg, Brahestad, Kalajoki, Karleby och Jakobstad.

- Just nu har vi en situation där vinden som blåser leder till att ny is och gammal issörja på många ställen packar sig, säger Timo Jeskanen som för befälet ombord på isbrytaren Kontio.

Hamnbassängerna problematiska

Det är i den norra delen av Bottenviken som situationen är som mest krävande.

- Förra veckan var verkligt stressig, då kom inte ett enda fartyg iväg utan isbrytarassistans, säger Kari Attila som är vd för
Kemi Shipping i hamnen i Kemi.

Men just nu skulle inte heller den österbottniska exportindustrins varor kunna skeppas ut i världen utan tillgång till isbrytare.
Också hamnarna i Karleby och Jakobstad kräver isbrytarhjälp.

Inte minst hamnbassängerna är problematiska, eftersom de är svåra att hålla öppna.

Hellre sträng kyla än hårda vindar

I nuläget är hela Bottenviken istäckt. I områdets mitt finns ny is som har stärkts under den period av kyla som februari inletts med. Längst i norr är isen redan uppemot 50 centimeter tjock.

Vintern har också bjudit på perioder av hård vind från syd-sydväst, vilket brukar betecknas som hamnoperatörernas gissel nummer ett.

- Vi föredrar alltid sträng kyla, för då blir istäcket jämnt och då blåser det mindre, säger Timo Jeskanen ombord på Kontio.

När det blir riktigt blåsigt och fartygen också ska ta sig genom packis blir det förseningar och ibland tvingas något fartyg hoppa över ett hamnbesök, rapporterar man från hamnoperatörerna.

Nio isbrytare första april

Inte heller de senaste vintrarna har varit lätthanterliga inom fartygstrafiken.

Enligt uppgifter från Meteorologiska institutet har vintervädret under de senaste åren varit mycket milt och isen lagt sig över Bottenviken först i januari eller februari.

Det milda vädret till trots krävde isläget ifjol en hel del arbetsinsatser.

- Så sent som första april befann sig nio isbrytare i Bottenvikssområdet, då ett flera tiotal kilometer långt täcke av issörja försvårade trafiken, säger Jouni Vainio som är isexpert vid Meteorologiska institutet.

Text: Riikka Rautiainen, Yle Kemi
Översättning och bearbetning: Moa Mattfolk, Yle Österbotten

Orginalartikeln kan du läsa här.

Diskussion om artikeln