Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

När vardagen blir för tung: Hur slutar man skrika åt barnen?

Från 2018
Satu Sandell ja hänen poikansa Tomi.
Bildtext Tid tillsammans är A och O. Arkivbild.
Bild: © Emmi Holopainen / Yleisradio

Många föräldrar tror sig vara ensamma om att ryta åt sina barn. Skammen över att inte kunna tygla sitt temperament i vardagliga situationer gör det svårt att prata om saken med andra.

Nicklas Kurkio, som är sakkunnig inom barn- och familjearbete vid Barnavårdsföreningen, säger att han ofta stöter på fenomenet i sitt jobb.

– Ju mer utmanande barn man har, och ju oftare de testar gränser, desto vanligare är det att som förälder tappa nerverna.

Nicklas Kurkio leder bland annat familjeskolan, ett lågtröskelalternativ för familjer som har svårt att klara av vardagen.

– De flesta säger att det är en lättnad att komma till en stödgrupp eftersom det är första gången de inser att de inte är ensamma om det här.

Singelmamman Linda kämpar med sitt humör

Linda Sundberg, tidigare BUU-klubbsledare och numera studerande i småbarnspedagogik, tampas ofta med liknande känslor. Som ensamstående tvåbarnsmor är vardagen full av utmaningar och situationer kan spåra ur och leda till raseriutbrott både hos barn och förälder.

Linda Sundberg med sina två barn.
Bildtext Linda Sundberg med sina barn.
Bild: Linda Sundberg, privat.

– Jag försöker verkligen vara en bra mamma, jag läser på och anstränger mig att inte höja rösten. Men det finns ingen annan som kan avlasta mig och ta en konflikt i mitt ställe. Det finns heller ingen att prata med efteråt.

Linda Sundberg berättar om skuldkänslorna på kvällen efter att läggningen urartat, då mjukisdjur har kastats i väggen, vattenglas i golvet och ingen därhemma har kunnat behärska sig.

– Då brukar jag stå vid barnens sängar och titta på dem när de somnat och viska förlåt.

Värst är det när ljudnivån därhemma får gannens hund att skälla och de som bor i våningen ovanpå börjar stampa i golvet.

En kvart om dagen på tumanhand kan fungera

Men om så många skäms för att de anser sig skrika för mycket på barnen, vad kan man då göra för att bryta den negativa spiralen? Det finns en metod som Nicklas Kurkio på Barnavårdsföreningen ofta rekommenderar. Den går ut på att en förälder varje dag viger en kvart åt att umgås med sitt barn på barnets villkor, helt utan skärmar eller andra störande moment.

– Alla barn har ett behov av att bli sedda, hörda och bekräftade. Om behovet inte tillgodoses kommer barnet att ta sig den uppmärksamhet det behöver, och då blir det ofta på ett negativt sätt.

Är det dessutom ett krävande barn är risken stor att barnet redan förut får mycket negativ feedback, säger Nicklas Kurkio.

– Lätta barn får ofta mer positiv uppmärksamhet, men när det gäller utmanande barn börjar den negativa uppmärksamheten öka, vilket leder till mer icke önskvärt beteende.

Olika barn har olika behov

Linda Sundberg beslutade sig för att prova 15-minutersmetoden för att se om den kunde hjälpa henne i vardagen med barnen. Under en veckas tid skulle hon testa att ge femton minuters exklusiv lektid åt vart och ett av sina barn.

– Det var många som undrade om jag verkligen inte leker med mina barn, inte ens femton minuter per dag, och det gör jag förstås. Men inte var för sig. Den äldre är fem och den yngre två, så de har helt olika behov. Den ena vill kanske hoppa groda medan den andra helst spelar Afrikas stjärna.

Linda Sundberg med sitt barn på stranden
Bildtext Gott om glada stunder också.
Bild: Linda Sundberg

Under veckans gång kunde Linda Sundberg märka en försiktigt positiv förändring. Även om det urartade i kaos ibland även denna vecka, kände hon att till exempel läggningsrumban gick lättare när bägge barnen hade fått behovet av egentid med sin mamma mättat.

När veckan var slut tänkte Linda Sundberg att det säkert vore bra att fortsätta med det nya systemet.

Efter Nio: Efter Nio radio: Linda Sundberg antog utmaningen att ge mer egentid åt sina barn - Spela upp på Arenan

Nicklas Kurkio stöter ofta på föräldrar som upplever att de inte har tid att vara riktigt närvarande med sina barn. Mycket av tiden går åt till praktiska saker som att skjutsa till träningar eller läsa läxor, eller beordra barnen att städa sina rum.

Det har gått fem år sedan Nicklas Kurkio skiljde sig.
Bildtext Nicklas Kurkio
Bild: Yle/Anna Savonius

– Kanske man borde ha mer av sådan samvaro där det inte finns några krav, bara du och jag. Och uppmuntra och berömma barnet enbart för att det är en fin person.

Viktigt att låta barnets intressen styra

I regel handlar vardagen ganska ofta om vuxna och om vuxensaker, som barnen inte är intresserade av. För barnet är det t. ex. inte meningsfullt att diska. Därför är det bra att emellanåt låta sådant som barnet tycker är viktigt styra. Det höjer barnets självkänsla, säger Nicklas Kurkio.

– Barn älskar att leka, även om många föräldrar har svårt med det. Leken ger oss en möjlighet att stiga in i barnens värld, och där finns alltid något att berömma.

Linda Sundberg och Nicklas Kurkio pratar om utmaningar i vardagen med barn i Efter Nio radio, lördagen den 17 februari kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan.

Efter Nio radio: Linda vill bli en tålmodigare förälder

33:27

Diskussion om artikeln