Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Läsning är människomöten – och hundmöten

Från 2018
Läshunden Martta
Bildtext Arkivbild: Läshunden Martta
Bild: Yle/Mikaela Wikström

Skräbböle skola i Pargas har vunnit ett pris på 5 000 euro för att utveckla läsningen i skolan. Man ska bjuda in gäster för att läsa för barnen.

- Vi har länge haft en läseklubb och ett fint skolbibliotek, och då eleverna och elevrådet började drömma om hur man ännu kunde utveckla det så det gav ringar på vattnet i alla klasser, berättar den överlyckliga läraren Jonna Frankenhaeuser.

Skolan har just fått veta att den vunnit ett av huvudpriserna i projekt Läsklanen, och det ska på onsdag firas med saft, skumhjärtan, godishjärtan, tulpaner och ballonger.

- Läsning är människomöten, och hundmöten. Nu ska elevrådet börja fundera vem de vill bjuda in till lässtunder i skolan. Det kan vara en läshund, granne, mommo, någon idol eller fotbollsstjärna, förklarar Frankenhaeuser.

- Skolbiblioteket är skolans hjärta. Det öppnar alla dörrar!

19 svenskspråkiga skolor fick priser

Kopiostos och Finska Kulturfondens gemensamma projekt Läsklanen donerade 602 000 euro till skolbibliotek i lågstadie- och enhetsskolor. Bland 450 ansökningar valdes 281 ut och belönades med 1 000 - 20 000 euro.

Kaivokselan koulu i Vanda belönades med huvudpriset på 20 000 euro för sin Yellow Submarine-idé, där eleverna förverkligar sina drömmars skolbibliotek som en ubåt i Yellow Submarine-stil.

Också Svenska skolan i Lahtis belönades med 5 000 euro.

Norra Korsholms skola och Taklax skola fick 4 000 euro var.

Karvsor skola, Korsnäs Kyrkoby skola, Kristinestads skola, Molpe skola, Silbrinken skola och Sjundeå Svenska Skola fick 2 000 euro var.

Kvarnbackens skola, Lagstads skola, Petalax skola, Språkbadsskolan i Jakobstad, Vasa övningsskola F-9, Villa skola, Ytteresse skola, Yttermalax skola och Zacharias Topeliusskolan fick 1 000 euro var.

Källa: Läsklanen

Diskussion om artikeln