Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flera initiativ om preventivmedel i Jakobstadsregionen

Från 2018
Uppdaterad 14.02.2018 11:23.
I förgrunden minipiller, i bakgrunden p-piller
Bildtext Preventivmedel.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Två initiativ om gratis preventivmedel har lämnats in i Jakobstadsregionen. Fullmäktigeordförande Johanna Holmäng (SFP) i Pedersöre vill ge gratis preventivmedel till unga samt till kvinnor som gjort upprepade aborter.

Holmäng sitter med i social- och hälsovårdsnämnden och riktar sin skrivelse till nämnden. Hon skriver bland annat att många unga upplever att det är dyrt med preventivmedel.

- Det leder ofta till att de väljer det billigaste alternativet i stället för det alternativ som skulle passa dem bäst, alternativt att de överhuvudtaget inte alls använder preventivmedel. Detta ökar risken för oönskade graviditeter och spridning av könssjukdomar, skriver Holmäng.

I de kommuner där man infört gratis preventivmedel för unga har man sett en klar minskning i antalet aborter, enligt Holmäng.

Abort kostar på

Holmäng tar också upp frågan om aborter och att de är psykiskt tunga att gå igenom.

- Förutom den mänskliga kostnaden så är det inte heller smart samhällsekonomi. En abort kan kosta uppemot 1500 euro. För det priset kunde man bekosta 10-15 ungdomars hormonella preventivmedel i ett helt år.

Tillgången bör enligt Holmäng gälla alla typer av preventivmedel.

För att få tillgång till preventivmedlen skulle naturligtvis ett besök hos barnmorska eller annan behörig vårdpersonal förutsättas. På det sättet kan man trygga att den unga får rätt typ av prevention och tillräckligt med information.

30 politiker skrev under i Jakobstad

På måndag kväll lämnades en motion i ärendet till fullmäktige i Jakobstad. Jacob Storbjörk (SDP) är första undertecknare av totalt 30 fullmäktigeledamöter.

Enligt Storbjörk ligger ärendet i tiden och han hänvisar till att kommuner som erbjuder gratis preventivmedel har sett goda resultat.

- Det har lett till färre abortingrepp och färre sexuellt överförbara sjukdomar, vilket i sin tur har bidragit till kostnadsbesparingar.

Varje ungdom borde oberoende av ekonomiska förutsättningar ha rätt till den form av preventivmedel som bäst passar personen själv, anser motionsställarna också.