Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåbarn kanske får välja vegansk mat i framtiden

Från 2018
Vegansk tallriksmodell i enlighet med THL:s rekommendationer för barnfamiljer
Bildtext Den veganska tallriksmodellen. Arkivbild.
Bild: Yle

Borgå utreder om det skulle vara möjligt att servera vegansk mat i skolor och daghem. Borgå strävar också efter att utöka antalet vegetariska rätter.

Bildningsnämnden tog i tisdags ställning till förnyandet av riktlinjerna för bespisning och kostutbud. Då godkände nämnden enhälligt förslaget att utreda om det är möjligt att servera vegansk mat.

I dagens läge kan Borgåelever och daghemsbarn inte välja ett veganskt alternativ, utan endast ett vegetariskt.

- Det är i dag viktigt med veganskt och inte bara vegetariskt, säger bildningsnämndens ordförande Catharina von Schoultz.

Nämnden vill att Borgå under våren granskar vad det skulle kosta att erbjuda vegansk mat. Borgå ska också granska hur det är att få tag i veganska råvaror och ingredienser.

I Sibbo kan elever och daghemsbarn redan i dag välja vegansk mat. Borgå ska fråga Sibbo hur kommunen har gått till väga.

Nämnden vill också att Borgå utreder möjligheten att utöka antalet vegetariska rätter på skolornas och daghemmens meny. I dag ska staden servera vegetarisk mat för alla barn minst en gång per två veckor.

Borgå har en arbetsgrupp som jobbar med skolmaten. Den hade också på eget initiativ planerat att granska vad det skulle innebära att erbjuda vegansk mat.

- Diskussionen med arbetsgruppen fördes i god och konstruktiv anda. Alla vill vi att barnen får hälsosam och bra mat, men samtidigt måste vi också se vad ekonomin ger möjlighet till, säger von Schoultz.

Catharina von Schoultz tror att mycket kan göras inom de ekonomiska ramar som finns genom att granska olika möjligheter.

- Alla vill vi ju att barnen ska äta och att de ska må bra.

Det är stadsstyrelsen i Borgå som i sista hand beslutar om det blir aktuellt med en utredning kring vegansk mat.