Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Citec litar på att partnerskapet med kunden bär långt – "Vi ska fokusera på det som vi är världsbäst på"

Från 2018
Johan Westermarck är vd på Citec sedan december 2017.
Bildtext Johan Westermarck är vd på Citec sedan december 2017.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Citec är en framgångssaga och kan fortsätta vara det, slår Johan Westermarck fast några månader efter att han tillträtt på posten som vd för det Vasabaserade företaget. Inte minst fortsätter Citec satsa i Indien, där tillgången på kunniga ingenjörer ger växtkraft.

- I början ska man gå omkring med två stora öron och en väldigt liten mun, och det har jag gjort, beskriver Johan Westermarck sin första tid som vd.

Westermarck tillträdde i början av december ifjol och har nu hunnit bekanta sig med huset. Eller husen - för det som började i Vasa för snart 35 år sedan är idag ett företag med kontor i elva länder och projekt i över 120 länder.

Utöver rötterna finns även huvudkontoret kvar i Vasa, där knappt 300 av företagets totalt cirka 1300 anställda jobbar. Den nye vd:n kommer från Helsingfors och bor idag med fru och två söner i Esbo.

- Det blir mycket resande fram och tillbaka, men resorna mellan Vasa och huvudstadsregionen går smidigt, säger Westermarck.

3D har blivit en tillgång för Citec säger vd Johan Westermarck.
Bildtext Citec har redan stor nytta av 3D-teknik, berättar Westermarck. Kunden slipper förlita sig enbart på ritningar och teknisk data och kan istället få gå omkring inne i en planerad industrianläggning virtuellt.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Vasa unikt

Hans bild av Vasa är positiv.

- Jag har besökt Vasa många gånger förr och min bild av staden har alltid varit positiv. Den är fortsatt positiv efter några månader här på Citec. Man kan med fog fråga sig om inte Vasa är rätt unikt jämfört med andra finländska städer av samma storlek.

Westermarck syftar på de många framgångsrika företagen, inte minst inom energiklustret, den höga sysselsättningsgraden, högskolorna och flerspråkigheten. Svenska är Westermarcks modersmål.

- Att här talas svenska, finska och engelska smidigt och sida vid sida ser jag som en oerhört bra sak.

Att Citec fortsatt har sin bas i Vasa ser han därför enbart som en fördel.

- Vi hittar kunnigt folk härifrån, samtidigt som vi alltjämt har många viktiga kunder och samarbetspartners här.

Citec i Vasa.
Bildtext Citec har idag knappt 300 anställda i Vasa. Just nu rekryterar man på många håll, även i Österbotten.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

En nyckelkund är självklart Wärtsilä, med vilka man har samarbetat framgångsrikt globalt redan länge.

Indien - framför allt för kunskapens skull

Det är också Wärtsilä som kan sägas vara orsaken till att Citec först valde att satsa i Indien för 14 år sedan. Då beslöt Wärtsilä att utlokalisera planeringstjänsterna för sin verksamhet i Indien och Citec fick chansen att fånga bollen.

Idag har Citec över 500 anställda i Indien och man fortsätter rekrytera. Och för Johan Westermarck innebär den närmaste tiden en hel del resor till de breddgraderna.

- Indien är verkligen en möjlighet för oss. Många tror att det enbart handlar om den lägre kostnadsnivån, men det handlar betydligt mer om kunskap.

Citec har i Indien lyckats locka till sig ingenjörer med högtstående tekniskt kunnande och erfarenhet av internationellt projektarbete. Den kombinationen av kunskap och erfarenhet är en nyckelfråga då kunderna är globala industrijättar som Cargotec, GE, Linde, Siemens och Wärtsilä.

Framgång och kontinuitet

Under onsdagens möte med media håller sig Johan Westermarck ändå till ungefär samma linje som under sina första månader inom Citec - det vill säga rätt liten mun.

I väntan på årsresultatet, som presenteras i mars, avslöjar han inga siffror. Inte heller vill han offentligt ta ställning till frågan om bolagets ägarstruktur eller om det vore dags för Citec att ta klivet in på börsen.

Idag ägs huvudandelen av Citec, eller 67 procent, av Sentica Partners. Rune Westergård, som grundat Citec, äger fortfarande 20 procent medan de resterande andelarna om 13 procent ägs av företagsledningen.

På frågan om vad som förväntas av honom som ny vd, kommer svaret snabbt.

- Jag tror att det man vill ha av mig är kontinuitet. Samtidigt måste alla ledare idag också vara förändringsledare, för vi lever i ständig förändring.

Westermarck har flertalet chefsbefattningar bakom sig, liksom lång erfarenhet av företagsledning och försäljning av tjänster inom industrin. Senast kommer han från Maintpartner Group där han fungerat som vd mellan 2012 och 2017.

Ser sig själva i spegeln

Som bäst lotsar Westermarck företaget genom ett strategiarbete där fokus ligger på att stärka områden där man redan har sin kärnkompetens.

- Vi ser oss själva i spegeln, frågar oss vad just vi är världsbäst på och varför och så slipar vi bolagets strategi enligt det.

Enligt Westermarck går det för många företag lätt så, under perioder av stark tillväxt, att man börjar syssla med lite av det ena och det andra vartefter de goda idéerna dyker upp.

- Då finns en risk att man tappar fokus på det som gör företaget unikt. Det misstaget ska vi inte göra.

I klartext betyder det, enligt Westermarck, att Citec fortsätter satsa på teknisk planering och konsulttjänster för framför allt energi-, kraftverks- och processindustrin.

Westermarck betonar också hur viktigt det är att Citec fortsättningsvis erbjuder ett fungerande partnerskap med kunden, som sträcker sig från arbetets början med planeringen och konstruktionen av industrianläggningar och kraftverk, och ofta även vidare till informationshanteringen.

- Vi har mycket kunskap och verktyg, till den grad att jag blivit positivt överraskad sedan jag började på Citec. Men vi kan kanske bli ännu bättre på att paketera det vi kan.

Diskussion om artikeln