Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Det stora tårtbygget - baka en tårta på höjden

Från 2018
Uppdaterad 19.02.2018 12:58.
En tårta spacklad med ljus frosting och barnerad med björnbär, hallon, blåbär, fikon, kokosflarn och guldströssel.
Bildtext Nadine Hagmans kreation - en vitchokladtårta med färska bär.
Bild: Linda Somppi / Yle

En tårtas främsta egenskap är att den ska vara god, men som drottning på kakbuffén får den gärna ta plats, vara extravagant och ståta i sin skönhet.

Hobbykonditorn och gymnasisten Nadine Hagman har många goda råd att dela med sig när det gäller att baka vackra tårtor.

Hennes specialintresse är att baka höga, smala tårtor med en avskalad och naturlig estetik. Hon står bakom det växande instagramkontot @nadinehagman med fokus på bakning.

Här delar hon med sig av sina bästa tips på hur man bygger tårtor på höjden.

Bra att ha:

  • stora spritspåsar med vida tyllar
  • tårtskrapa eller palettkniv
  • snurrbricka (t.ex. en ostbricka)
  • tårtunderlägg (t.ex. vaxad kartong)

1. Baka två tårtbottnar till en tårta. Använd gärna en liten kakform med 15 cm Ø, då kommer kakan att se ännu högre ut. Fyra lager brukar bli bra. (Blir det tårtbotten över kan man frysa in den.)

2. Blanda ihop valfri fyllning och frosting.

3. Ställ tårtbottnarna på snurrbrickan när du ska dela dem. För att det ska gå lättare att skära jämnt kan du rista in en stödlinje med kniven innan du börjar skära. Använd en kniv med lång egg, en brödkniv funkar utmärkt. Snurra brickan medan du skär.

4. Sätt ett tårtunderlägg på snurrbrickan. Det går bra att göra ett eget tårtunderlägg (t.ex. av vaxad kartong eller kartong inklätt i smörpapper). Det är lättare att flytta tårtan från snurrbrickan när den är klar om man har byggt den på ett underlägg. Lägg en klick frosting på tårtunderlägget innan du lägger på första tårtbotten, så hålls den stadigare på plats.

5. Fukta tårtan. Tycker du det är svårt att fukta tårtan jämnt kan du använda en sprayflaska, men det går också bra att bara fördela vätskan med en sked. För en fräsch smak kan man fukta med citronjuice blandat med lite vatten, florsocker och vaniljpulver. Mjölk med lite socker eller läsk passar också bra.

6. Fyll en spritspåse med frosting och en spritspåse med fyllning. Använd gärna stora tyllar, 10-14 mm Ø - det ger tjocka lager och mera höjd på tårtan. När du spritsar fyllningen är det också lättare att göra jämna lager.

En tårta under uppbyggnad, forsta tårtbottnen är på plats och första lagret fyllning är spritsad.
Bildtext Första lagret fyllning är spritsad.
Bild: Linda Somppi / Yle

7. Spritsa först en ram av frostingen runt kanten på tårtan, då undviker du att fyllningen läcker ut och kakan blir fläckig. Spritsa fyllningen innanför ramen av frosting.

8. Fyll ett lager åt gången. Låt tårtan stelna i kylen några minuter innan du börjar med nästa lager så den inte säckar ihop.

9. När alla lager är klara kan du låta tårtan stå till sig 15-20 minuter i kylen.

10. Spritsa lite frosting på tårtans sidor. Spackla frostingen med en tårtskrapa eller palettkniv. Med det första lagret frosting samla du upp smulor och fyller ut eventuella ojämnheter i tårtan. Spritsa på lite frosting på toppen och spackla ut den på samma sätt. Försök att få en snygg kant. Det här är en grundspackling och tårtan ska inte se bra ut nu, bara slät.

11. Låt det första lagret frosting stelna en stund i kylen.

12. Spritsa ut lite mera frosting på tårtan. Nu är det dags att spackla frostingen så slät som möjligt och tillräckligt tjockt för att täcka in hela tårtan. Du kan använda kanten på ett glas för att dra bort överloppsfrosting från tårtskrapan. Låt frostingen stelna i kyl innan du garnerar.

En vitchokladtårta som står ute på en stol på kylning.
Bild: Linda Somppi / Yle

13. Garnera efter egen smak. Använd en stor stjärntyll för att få maffiga dekorationer. Bär, frukt och blommor gör sig alltid bra på kakor.

Ett fat format som ett kålblad, fyllt med rostat vitchokladströssel.
Bildtext Rostad vitchoklad är ett enkelt strössel att göra själv.
Bild: Linda Somppi / Yle

Tips! Rosta grovt riven vitchoklad på bakplåtspapper i ugn i 175 grader några minuter , tills det är alldeles gyllenbrunt. Låt svalna. Använd som strössel på tårtan.

Vitchokladtårta garnerad med hallon, blåbär, björnbär och fikon.
Bild: Nadine Hagman / Privat