Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Metallica och ANIM får Polarpriset

Från 2018
Uppdaterad 15.02.2018 06:31.
Två av Metallicas medlemmar.
Bildtext James Hetfield (till vänster) och Robert Trujillo (med ryggen mot kameran) från Metallica.
Bild: imago/PanoramiC/ All Over Press

”Vi har först nyss kommit i gång” säger Metallicas trummis då han får veta att gruppen får Polarpriset. ”Jag är mycket ivrig, hedrad och privilegierad” säger ANIM:s grundare.

Mottagarna till det internationella Polarpriset för musiker har offentliggjorts. I år går det till en av den tunga musikens tungviktare, Metallica, och till den afghanska musikskolan ANIM.

Vinnarna tar emot prisen i Sverige på sommaren. De får en miljon svenska kronor (drygt 100 000 euro) var.

Den ena mottagaren är Afghanistan National Institute of Music (ANIM) samt dess grundare doktor Ahmad Sarmast.

Organisationen får priset för att den värnar om den afghanska musiken och ger en ny generation chansen att ta del av den.

Unga musiker i musikskolan ANIM.
Bildtext Negina Khpalwak dirigerar en ensamble under en övning vid ANIM.
Bild: All Over Press/HEDAYATULLAH AMID

Sarmast påpekar att såväl organisationen som han själv lever i ett trängt läge i ett oroligt land, men det betyder inte att det är läge att ge upp.

- Vi kan inte beröva det afghanska folket och deras barn på den grundläggande rättigheten att ha tillgång till musik, musikundervisning och rätten att uttrycka sig genom musik, säger Sarmat.

I sin motivering skriver juryn om organisationens roll för den afghanska musiken, men också om att erbjuda en trygg plats för unga:

”ANIM och doktor Ahmad Sarmast får priset som erkänsla för hur organisationen har använt musiken som redskap för att förändra unga människors liv. Efter att ha frodats i århundraden sattes blev det stopp för det omfattande afghanska musikaliska arvet under 1990-talet, och under inbördeskriget 1996-2001 var musiken förbjuden och nedtystad på många håll i landet. År 2008 tog Ahmad Sarmast en stor risk då han återvände till huvudstaden Kabul för att grunda ANIM. Ett decennium senare blomstrar organisationen och den har förbundit sig till att bevara Afghanistans musikaliska arv och att erbjuda en trygg inlärningsmiljö för hundratals flickor och pojkar.”

Metallica förvandlar utanförskap till en superstyrka

Den andra mottagaren är den amerikanska heavy metal-gruppen Metallica. Musikstilen kan även betecknas som thrash metal.

- Det är riktigt coolt att vi får det här priset trots att vi hållit på i endast 38 år och först nyss kommit i gång, säger trummisen Lars Ulrich halvt på skämt.

Lars Ulrich spelar trummor.
Bildtext Lars Ulrich bakom sina trummor.
Bild: All Over Press/PAUL BERGEN

- Vi är mycket tacksamma och hedrade över att vi får ta emot årets Polarpris. Tack så mycket, säger sångaren James Hetfield med mera allvar i tonen.

Juryns motivering handlar mycket om känslor:

”Inte sedan Wagners känslorstormar och Tjajkovskijs kanoner har någon skapat musik som är så fysisk och så ursinnig, men ändå samtidigt så tillgänglig. Med hjälp av virtuost samspel och högt tempo har Metallica fört rockmusiken till ställen den aldrig tidigare har besökt. I Metallicas värld kan såväl ett tonårsrum som en konsertsal förvandlas till ett Valhalla. Styrkan i bandets kompromisslösa skivor har hjälpt miljontals lyssnare att förvandla känslan av utanförskap till en superstyrka.”

metallica

Metallica och 30 år med Master Of Puppets

Albumet som tog thrashen in i vardagsrummen.

Diskussion om artikeln