Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo vill få slut på trakasserier på stadens bussar och startar kampanj

Från 2018
insidan av en buss
Bild: Filip Snellman

Åbo regiontrafik Föli, Åbo stad och Förbundet för mänskliga rättigheter vill uppmärksamma trakasserier och diskriminering som sker ombord på stadens bussar.

Kampanjen är synlig på bussarna och i stadsbilden. Under två veckors tid uppmanas passagerare att ingripa i trakasserier och att erbjuda sitt stöd för medpassagerare som blivit utsatta.

Kampanjen Stop! Päätepysäkki syrjinnälle börjar på onsdag och pågår hela nästa vecka.

Åbo stadsdirektör Minna Arve säger att staden ville ha kampanjen eftersom ett mål i Åbo är att acceptera mångfald, gemenskap och jämlikhet. Hon säger att det är upp till alla passagerare att reagera och ingripa då diskriminering förekommer.

Lola Odusoga, Michael Monroe och Pekka Hyysalo ger sina ansikten för kampanjen och berättar om sina erfarenheter på kampanjens webbplats.

Också Åbobon Panda Eriksson, ordförande för transpersoners och interkönades förening Trasek, stöder kampanjen. Hen är ickebinär och säger sig ibland få höra konstiga förslag på bussen. Viktigast vore att göra det synligt att alla på bussen inte håller med den som trakasserar, säger Eriksson.

Elina Pirjatanniemi på Åbo Akademis institut för mänskliga rättigheter säger att kampanjen är viktig. Ett jämlikt bemötande är väldigt centralt i kampen mot övertramp på de mänskliga rättigheterna. Busstrafiken bör vara fri från diskriminering för var och en oavsett ålder, bakgrund och egenskaper, fastslår Pirjatanniemi.

Kampanjen började för ett år sedan i huvudstadsregionen och nådde i höstas Tammerfors.

Diskussion om artikeln