Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Närpes stad kallar till vargmöte i Pörtom

Från 2018
Uppdaterad 15.02.2018 11:54.
Kaksi sutta.
Bildtext Vargar.
Bild: Yle/Seppo Nykänen

Närpes stad står värd för ett möte om vargförekomsten i Sydösterbotten den 20 mars och vad som kan göras för att minska befolkningens oro. Mötet kommer att hållas i uf-lokalen i Pörtom.

Hans Wickman har kallat samman till mötet, han är en av rovdjurskontaktpersonerna i Närpes och han vill ha en brett upplagd diskussion i frågan.

Alla som känner sig berörda

Mötet i Pörtom är inte tänkt för någon enskild grupp, enligt Hans Wickman, det riktar sig i stället till alla som känner sig berörda.

- Det gäller hela samhället, hemmafruar och pensionärer, inte bara några jägare,

Föredragshållare sökes

Hans Wickman söker föredragshållare som bäst. Problemet är att hitta ett datum som passar alla, för tillfället är det den 20 mars och uf-lokalen i Pörtom som gäller.

- Riksdagsledamot Mats Nylund har preliminärt lovat, vi försöker få Kaj Granlund som är frilansvargexpert. Vi vill också ha någon från polisen som kan berätta vart en vanlig människa kan ringa, säger Hans Wickman.

- Vi försöker också få någon från naturresurscentralen Luke men knappast får vi någon, de har tidigare svarat att de inte har tid med oss.

Vill offentliggöra databas

Hans Wickman är en av de rovdjurskontaktpersoner som finns i Närpes. Det är ett förtroendeuppdrag med uppgift att leverera iakttagelser om förekomsten av de stora rovdjuren till naturresurscentralen Lukes databas, Tassu.

I hela landet finns cirka 2000 kontaktpersoner och de har tillgång till uppgifterna i databassystemet men får inte föra rådatauppgifterna vidare. Hans Wickman vill helst att uppgifterna blir offentliga så att alla kan se hur läget är med förekomst av rovdjur.

- Naturresurscentralen Luke är rädd att jägare skall använda uppgifterna i illegalt syfte. Vill någon missbruka nånting är det mycket lättare att gå ut i markerna och kika på spår än sitta hemma vid en dator, säger Hans Wickman.

- För trovärdighetens skull borde det vara öppet.

Det finns enligt Luke fyra fast bosatta vargar i Sydösterbotten och totalt nio vargar. Enligt jägarnas egen privata vinterräkning i december ifjol finns det 44 individer på samma område säger Hans Wickman.

- Som det ser ut nu i januari-februari har södra Österbotten Finlands tätaste vargstam, tätare än Ilomantsområdet vid ryska gränsen.

Diskussion om artikeln