Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonanalysen: Tolvanen och veteranerna glänste mest när Finland fick perfekt start

Från 2018
Uppdaterad 15.02.2018 08:21.
Petri Kontiola, Finland-Tyskland.
Bildtext Petri Kontiola gjorde en utmärkt match när Lejonen inledde OS med en 5–2-seger över Tyskland.
Bild: All Over Press

Fjolårets problem mot sämre motståndare var som bortblåsta. Med en 18-årig poängkung och några dubbelt äldre veteraner i nyckelroller stod Lejonen för en OS-start som lovar mycket gott inför fortsättningen.

Helhetsintrycket:

Inget snack om saken: Finland stod för en imponerande insats. I VM för ett knappt år sedan hade Lauri Marjamäkis landslag stora problem med på pappret sämre lag, men det såg man ingenting av i dag. 5–2 mot Tyskland kunde ha blivit mer då Lejonen höll i taktpinnen från start till mål. Att Finlands spel har mognat under Marjamäkis andra år framkom med all tydlighet.

Eeli Tolvanen stjäl välförtjänt de allra största rubrikerna, men påtagligt var hur många av veteranerna som visade klass. Petri Kontiola, Sami Lepistö och lagets allra äldsta spelare, 36-åringarna Mika Pyörälä och Lasse Kukkonen, ledde med exempel och Lejonen verkar ha hittat en perfekt balans mellan gammalt och ungt.

Utslagsgivande:

Det finländska spelet i numerärt överläge var lysande och blev till slut matchavgörande. Finland gjorde tre av sina mål med en utespelare mer på isen, alla tre inprickade av den första powerplayformationen med Kemppainen, Hartikainen, Kontiola, Lepistö och Tolvanen.

Klyschan är sann: ett bra powerplay är ett måste om det ska bli medalj – och utifrån den första matchen har Finland den biten under full kontroll.

Utropstecknet:

Veteranen och lagkaptenen, 36 år gamla Lasse Kukkonen, finns med i truppen av två anledningar: Sina ledaregenskaper och sitt spel i numerärt underläge.

Mer oväntat var att Kukkonen också blev målskytt i premiären när han elegant avslutade matchens snyggaste anfall och med millimeterprecision prickade in 4–1-målet rakt upp i krysset.

Frågetecknet:

Visst, domarnas linje var småpetig, men fem raka finländska tvåminutersutvisningar är absolut för många. Nu var Lejonens spel i numerärt underläge bra, spelare som Atte Ohtamaa och Jarno Koskiranta drog ett starkt lass, men ett bra tema i nästa match blir att hålla sig borta från utvisningsbåset.

Kan bättre:

Miro Heiskanens tavla ledde fram till Tysklands reducering i den tredje perioden och skapade lite onödig spänning. 18-åringens modiga spelstil leder fram till liknande missar, men i tajtare matcher går det inte att bjuda motståndarna på mål på det sättet.

OS-stämningen:

Hallen som rymmer 10.000 var ungefär halvfull, och även om taket aldrig riskerade att lyfta var det inget fel på stämningen. Klart fler finländska än tyska fans på plats i hockeyhallen, kanske inte så konstigt då Tyskland under matchen vann sitt åttonde OS-guld samtidigt som Finland står kvar på två brons.

Lejonkungarna:

***
Eeli Tolvanen

1+3 i OS-premiären som 18-åring. Nationen lär drabbas av Tolvanenfeber de kommande veckorna. Har inte gjort mål i KHL sedan november men lyckades med den biten direkt i premiären och stod för en förbluffande mogen helhetsinsats.

**
Petri Kontiola

För trög och långsam för att lyckas i landslaget, sa kritikerna. Kontiola gav svar på tal direkt i premiären där han var snabb både i tanke och på skridskorna. Påhittig och sevärd. 0+2 med bud på ännu mer.

*
Sami Lepistö

Den ledande backen visade vägen när han pangade in öppningsmålet och stod för en utmärkt premiär. Spelade mest av finländarna och gjorde det strålande.

Fortsättningen:

Tre OS-turneringar i rad har Finland öppnat herrhockeyn med en övertygande seger, och alla tre gånger har den behagliga starten burit ända till medalj. Utifrån öppningsmatchen finns det många tecken på att den historien kan upprepas.

Lejonen möter i sin nästa match Norge klockan 14.10 på fredag och kan förväntas ta en lika klar seger då. Det här var en premiär som skapar arbetsro och förutsättningar för fortsatt framgång.

Diskussion om artikeln