Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nousis begär nödlån på en miljon för att hantera vattenkrisen

Från 2018
Kranvatten i Nousis

På eftermiddagen ordnas presskonferens i riksdagen om ett nödlån för Nousis. Vattenkrisen har pågått i snart en månad.

Nousis begär ett nödlån på en miljon euro från Jord- och skogsbruksministeriet för att hantera vattenkrisen som drabbat kommunen. Nousis har investerat stort i avloppsnätet de senaste åren och nu kräver även dricksvattennätet en akut sanering.

På eftermiddagen ordnas en presskonferens om situationen i riksdagen. I kommunen finns flera stora hönserier och svingårdar. Situationen är akut för gårdarna eftersom flera av dem har förlitat sig på kommunens vattenförsörjning. Orsaken ligger i kostnaderna, reservsystem skulle bli alltför kostsamma.

Vattenkrisen var ett faktum efter att närliggande dricksvattenrör och avloppsrör sprang läck samtidigt. Flera hundra invånare drabbades av magsjukdomar efter att de druckit förorenat vatten.

Vattnet bör fortfarande kokas

Under början av veckan kunde kloreringen av vattenrören avslutas, men vattnet är fortfarande klorhaltigt. Vattnet kan användas för duschning, i städning samt tvätt av kläder och kärl. Dricksvatten och vatten som används vid matlagning bör tillsvidare kokas. På tisdagen togs prover i vattennätet och resultaten fås nästa vecka.

Diskussion om artikeln