Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåbo åtalad för människohandel – lockade kinesisk kvinna till Finland med löfte om giftermål

Från 2018
tingsrätten i östra nyland
Bildtext Östra Nylands tingsrätt.
Bild: Yle/Erica Vasama

En man från Borgå står åtalad för människohandel i Östra Nylands tingsrätt. Enligt stämningsansökan har han tvingat sin kinesiska fru att jobba dygnet runt utan ersättning.

Enligt stämningsansökan har Borgåmannen lockat den kinesiska kvinnan att flytta till Finland med löfte om att gifta sig med henne.

Han har också lovat att betala henne 50 euro om dagen för att sköta om honom och för att utföra hushållssysslor.

Målsägande har lämnat in stämningsansökan via en egen advokat. Enligt tidningen Uusimaa har polisen lagt ner förundersökningen 2015.

Det visade sig senare att giftermålet bara var ett svepskäl för att kvinnan skulle få uppehållstillstånd. Enligt målsägande har mannen inte haft för avsikt att leva ett normalt äktenskapligt liv med henne.

Kvinnan har varit beroende av mannen

Enligt stämningsansökan har mannen haft för avsikt att tvinga kvinnan till arbete och andra förhållanden som kränker hennes människovärde då han lockade henne till Finland.

Mannen har tvingat kvinnan att jobba dygnet runt. Utöver att vårda honom och utföra hushållsarbete har hon dessutom tvingats göra reparations- och underhållsarbeten i hans fastighet.

Enligt målsägande själv har hon inte fått någon lön eller någon annan ersättning för sitt arbete.

Kvinnan har haft ett beroendeförhållande till mannen.

Då hon anlände till Finland 2014 kände hon ingen utöver den åtalade mannen. Hans hem fanns på glesbygden, långt från centrum. Dessutom kunde kvinnan inte språket och hade inga egna pengar.

kvinna vid havet
Bildtext Illustrerande arkivbild.

Det här har mannen utnyttjat då han har inhyst kvinnan hemma hos sig. I praktiken har hon inte haft något annat val än att fortsätta bo och jobba hos honom.

Om kvinnan har försökt ta en paus från arbetet i mannens hem har han blivit arg och använt skällsord.

Kvinnan har inte heller haft tillgång till rätt arbetsklädsel.

Hennes arm måste gipsas efter en fallolycka. Mannen tvingade henne att fortsätta arbeta trots gipset, vilket ledde till att hon måste ta bort det i förtid. Skadan hann inte läka ordentligt.

Ville delta i språkkurs – låstes in i gårdsbyggnad som straff

Mannen ska också ha begränsat kvinnans rörelsefrihet och hennes möjligheter att integrera sig i det finländska samhället.

Hon har varken fått en karta eller busstidtabeller trots att hon har bett om det eftersom hon inte alls kände till det område där hon bodde tillsammans med mannen.

Mannen har också förbjudit henne och försökt hindra henne från att delta i en kurs i finska för invandrare. Med hjälp av en utomstående deltog hon trots allt i kursen, men då fick hon promenera 25 kilometer.

finskakurs för invandrare
Bildtext Mannen ville inte att kvinnan skulle lära sig finska.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Som straff för att kvinnan deltog i kursen lät mannen bli att köpa mat åt henne.

Innan hon till sist fick hjälp av utomstående har hon varit inlåst i en liten gårdsbyggnad i två, tre veckor. Byggnaden har inte haft rinnande vatten och kvinnan har alltså inte haft möjlighet att tvätta sig.

Behandlingen i Östra Nylands tingsrätt inleddes på torsdagsmorgonen.

Om Borgåmannen döms för människohandel kan ha få ett fängelsestraff på minst fyra månader och högst sex år.