Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mia Hafrén vill bli bättre på att lyssna

Från 2018
Uppdaterad 24.02.2018 14:09.
Mia Hafrén på scen
Bildtext Mia Hafrén är van att ta utrymmet i sin besittning.
Bild: Linda Lindblad

Hon är karismatisk och stark då hon står på scen och smäller till med hela sitt jag. Samtidigt får hon ofta höra att hon är för mycket, en för stark kvinna helt enkelt. Även utanför scenen har hon lätt för att säga vad hon tycker och tar mycket plats.

– Det är inte jag som upplever mig själv som dominant, utan det är andra som gör det, berättar Mia Hafrén. Därför är det viktigt att jag förstår hur andra upplever mig. Borde jag ändra på mig på nåt sätt, funderar hon.

Efter Nio: Efter Nio radio: Mia Hafrén försöker att inte dominera - Spela upp på Arenan

Mia Hafrén är en av de grundande medlemmarna i a cappella-gruppen Fork. De fyra sångarna turnerar runt världen med konserter och uppträdanden. På hennes arbetsplats bland hennes Fork-kollegor är det meningen att man ska ha många åsikter. Problemet är att de tutats ut vilt och ingen lyssnar. Det finns en dålig lyssnarkultur överlag i vårt samhälle anser Mia Hafrén.

Att gå i terapi för att få tala till punkt

För ett år sedan inledde hon en terapututbildnig. I det yrket ingår lyssnandet. Hon tror att många kommer på terapi för att helt enkelt få prata ostört utan att blir avbruten.

– Det är otroligt synd att vi idag måste gå till en terapeut för att få prata till punkt utan att någon genast försöker förbättra det man säger eller komma med goda råd. Vi är ovana med att någon faktiskt bara lyssnar.

I och med terapeututbildningen började Mia Hafrén tänka på vårt agerande i sociala sammanhang. Vi vill så gärna dela med oss men låter inte varandra tala till punkt. Vi borde lyssna aktivt och ställa varandra följdfrågor och helt enkelt visa att vi hört vad den andra försökt säga.

Skönt att lämna befälet

Under några veckor har Mia Hafrén dels utmanat sig själv med att ha en nedtonad roll på arbetsplatsen och dels på att vara en god lyssnare. Hon har inte uttryckt sina åsikter och inte styrt och ställt i sin arbetsgrupp som tidigare utan försökt hålla en låg profil.

– När jag inte tog befälet som vanligt, då kaffepausen var slut och vi skulle fortsätta sjunga, så visade det sig att det var nån annan som tog den rollen. Det var fantastiskt att inte behöva vara den som tror att jag behöver ta befälet och tro att inget händer ifall jag inte agerar. Det här bevisade för mig att andra också är kapabla till det.

Under sina utmaningsveckor har Mia Hafrén fått hjälp av den professionella coachen Christine Suvanto. De har bland annat kartlagt Mias personlighet och hennes styrkor.

Alla borde lyssna mera

Är då Mia Hafrén en dålig lyssnare?

– Nej, säger Christine Suvanto. Det här är ett allmänt dilemma och vi kan alla bli bättre på att lyssna.

I ett yrke där det krävs att man har åsikter blir det lätt en yrkesskada. Man har en massa åsikter även i sådana sammanhang som man inte behöver ha några.

– Att öva upp sin förmåga att lyssna är en bra utmaning för var och en, anser Suvanto.

Christine Suvanto fnyser åt uppfattningen att Mia Hafrén är dominant och är en person som tar mycket plats. Det skulle aldrig upplevas som ett problem ifall Mia skulle vara en man. Det är hon övertygad om.

Olika styrkor

– Vi har många olika styrkor. Då de upplevs som irriterande beror det oftast på att man överdriver den styrkan man har, säger Christine Suvanto.

Man kan bli medveten om hur man uppfattas. Man ska inte behöva ändra på sig men kanske tona ner vissa drag för att helt enkelt bättre smälta in i gruppen.

Kanske det är dags för Mia Hafrén att acceptera den hon är.

– Under de här veckorna har jag märkt att jag är inne i en jättestor process där jag ska sluta be om ursäkt för att jag tar den plats jag tar, konstaterar hon.

Hon har kommit fram till att det inte handlar om att behärska sin starka energi, utan att få sitt inre att lugna sig.

– Det här är nåt jag vill fortsätta utforska. Jag vill hitta ett lugn i mig själv där jag inte känner mig tvungen att säga min åsikt. Jag vill skapa en atmosfär bland vänner, kollegor och familj där var och en känner att man i lugn och ro får tala till punkt, säger Mia Hafrén.

Mia Hafrén och Christine Suvanto i Efter Nio radio, lördagen 24 februari 2018 i Yle Vega och i Arenan.

Efter Nio radio: Mia Hafrén vill lyssna mer och prata mindre

33:15

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln